Volt egyszer egy Hősök tere – lecsípték a sarkát – megsüllyedtek a templomok

Régi archív fotó. Amikor a mélygarázst barkácsolták. A földalatti parkoló emlékezetem szerint nem a tervezett színt szerint épült meg. Akkoriban még nem tudhattuk mi volt a tervmódosítás oka.

Ma már nem titok. A nagy földtúrás következtében a Minorita templom alatt kiszáradt a föld és kezdett süllyedni. Néhány száz millió forintba került a helyrehozatal. Közbe mára a víz a zsinagóga alá szüremlett, így ez is életveszélyessé vált.

Tehát a leltár – lett egy megcsonkított tér, amely túlzsúfolt, a gördeszkásoknak is kicsi nem csak rendezvényekre alkalmatlan.

Eltűnt a Pece patak felőli része – elorozták. Ez egy példátlan lopás – s a mai napig senki nem vizsgálta ki. A törvény szerint minden patak part három vagy négy méter szélességben mindkét oldalon elbitorolhatatlan állami tulajdon. Ha ezt vesszük alapul ott kellene lenni egy nyolc méteres állami tulajdonú sávnak. Jó lenne megjelölni. Egyébként valaki még a Pece patak hajdani korlátjait is eltüntette volna. Hogy semmi se emlékeztessen erre a vízfolyásra.

Folytatom a kár összesítését – két templomot felekezeti megkülönböztetés nélkül tönkre tettek, mert szakmailag nem modellezték le a várható következményeket.

Ki vállalja a felelősséget? S még egy kérdés mi köze van mindehhez a Centrálholdingnak ami időközben a város legértékesebb területeit vásárolta meg parkolóknak. Ezzel bebetonozta jó időre azokat a frekventált helyeket amelyeken más városokban épül valami hasznos. Ezt nevezik telekspekulációnak .

szantograf.hu