Jaj nekem – na melyik a barátod – mennyi a rafinéria a testvérháborúban

Felejtsék el, hogy a szerző is látható. Csak arra a mozdulatra koncentráljanak – hogy a volt miniszterelnök kipattan a kocsiból és meghajol – látja az egész utca és kezet ráz. A fotós a szakma kiváló mestere egy olyan pillanatot örökített meg amelyet normális lapokban, portálokon aligha raknak ki. Tehát ez egy privát kép.

Barátom aki nagyon messze az óceánon túl dolgozik még egy repülőgyárban kitette az asztalára. Dicsekedett vele, nézd csak a barátom és a miniszterelnök. A kollégák – akik keverik Budapestet Bukaresttel csak annyit kérdeztek – nálatok így meg kell hajolni a miniszterelnöknek? Majd tisztázták a szerepeket.

Gyurcsány szokásához híven nagyot alakított a forradalom ünnepén. Megpucsolta a baloldalt. Mesterháziba belefojtották a szónoklatot , aki azóta is duzzog és még inkább azt ismételgeti – Gyurcsánnyal soha. Miközben mindenki tudja  – mit is jelent a soha egy politikus szájából.

Gyurcsány mint egy kamíkázé vagy egy arab terrorista az övére erősített dinamitrudacskákkal forgácsolja a baloldalt. Igazából nincs vesztenivalója  – amit szeretne a képviselői mentelmi jogot az már meg lesz. Van olyan tábora a Demokratikus Koalíciónak amely ezt biztosíthatja számára. Bajnai mögül olvad a tábor. Neki nem is lett volna szabad ringbe szállni. Ő lehetett volna a közös nevező az MSZP és a DK között, ha meg se szólal. Ha bölcsen csöndben marad. Ha nem öl pénzt és energiát – nem a sajátját – egy párt gründolásba.

Közbe egy kedves ismerősöm hangosan gondolkodva kérdezte – lehetséges e , hogy a baloldal testvérháborúja csak egy elterelő hadművelet. Valójában a színfalak mögött minden kidolgozva,  lezsírozva és az adott jelre  – mindenki megkönnyebbülésére egymás nyakába borulnak. Édes kibékülés címén – meg lesz a titkos közös jelölt Andor László uniós biztos vagy Bárándi György a volt igazságügyi miniszter. Csak azért nem mondják ki a neveket, hogy ne idő előtt vadásszák le őket. Mint Kuncze Gábort is, aki mély baritonjával, langyos politizálásával akár már most az élére törhetett volna a szétesett ellenzéknek.

Nos, privát válasz – a jelenlegi baloldal vezetőiből aligha telne ki egy ilyen stratégiai koncepció. Se le se túl becsülni nem érdemes őket.  Az ötlet nem rossz, a forgatókönyv meg szinte zseniális. Csak a szereplők, azok bizony hiányzanak.Az önfejűség eluralkodott valamennyiükön. Frászt érdekli őket, hogy mit akar a támogató táboruk.Mesterházi reagálása az őt hekkelőkre  bebizonyította – képtelen a  szakszerű improvizálásra a színpadon. Papír nélkül elveszett ember.

Gyurcsány belépője  – a képen is kirajzolodík   bármelyik operett primadonna megirigyelhetné. Lehet, hogy még is ő lesz aki az utolsó pillanatban beugrik a nagybőgőbe  és a többiek tehetetlenül felsorakoznak mögötte. Van még egy fél évük, hogy saját sebeiket nyalogatva ráfanyalodjanak egymáséra is.

szantograf.hu