Lavina az utakon – satuzok ha tolnak – rezesova szindroma

Jó előre beharangozták, hogy ezen a héten a szokásosnál is több traffipax lesz az úton. Így is volt. Tegnap az elsővel Pest felé menet délután az emődi elágazás után találkoztam, a Shell kútnál. Nem messze olyan harminc kilométerre állt a másik. Messziről ki lehetett szúrni. Hazafelé már csak egy állt lesben úgy félúton. Mivel mindenki ,mindent tudott előre a magyar rendszámú kocsik békésen döngettek, jómagam is a tempómattal beálltam a 128 kilométeres tartományba.

Na ennek az lett a következménye, hogy a terepjárósok és azok a nagy márkák büszke tulajdonosai  akiknek mit sem számít az a potom 300 ezer forintos bírság villogva próbáltak lesöpörni minden egyes előzéskor. Mérgemben, ha egyedül vagyok – értem már nem kár – besatuzok. Ostoba módon még mindig azt hiszen , hogy ezek a pöffeszkedők, akik úgy tudják a pályadíjjal együtt a sztrádát is megvették ebből tanulnak. Egy frászt, semmit, legfeljebb dühösebbek lesznek.

Kapcsolgathatom a vészvillogót is hiába. A seggembe lihegve tolnak, dudálnak villognak és persze mutogatnak. Mit nekik követési távolság, nekik dolguk van sietniük kell, nem úgy mint nekem az ilyen ráérős vénembereknek. Szeretnék, hogy ha ők jönnek mindenki azonnal ugorjon félre. Ma már ezt úgy mondják, rezesova szindróma – jellemző az SK felségjelű magyar autósokra.

Kérdéseim – mire való ez a Lavina kampány ellenőrzés. Semmire, főleg ha előre be is harangozzák. Miért nem mérnek, rögzítenek a már kiépített átlagsebesség ellenőrző kapuk? Miért nem civil kocsikkal szűrik ki a gyorshajtókat? Azokat akik fittyet hánynak a követési távolság megtartására és veszélyeztetik a normális tempóban autózókat.

Különben tegnap este felé egy szakaszon, Pest és Mogyoród között ment egy hosszú kocsisor , s normális tempóban. Nem akartam hinni a szememnek. Majd láttam mindez nem a véletlenül műve. Egy tűzszerész bombaszállító kis teherautó a két sávot elzárva  elől hátul rendőrmotoros felvezetéssel villogva haladt. Amikor lekanyarodtak a pályáról kezdődött a polgári forma egy. Miskolcig.

szantograf.hu