Széchenyi 50 hol 48 – a mi házunk oly mesés – felmásznék ha hagynák
szévheniy ut 48

Legkedvesebb képem , ebben a házban az első emeleten laktunk csaknem húsz évig. Gyakran álmodom, hogy ott vagyok. Ez volt az eredeti állapot. Pontosan Széchenyi út 48.  szám volt, mert amikor a sarki ofotértes házat szanálták, csökkent a számozás

Ma napig tudom a lakók névsorát – a korabelit.

Földszinten, Tamás Andor szabómester, most a segédje Lengyel András. Bandi maradt az egyetlen aki hozzám hasonlóan ismeri a ház múltját. Emri Béla bácsi házmester és felesége Rózsika néni. Béla bácsi megszólalásig hajazott Kádár Jánosra, Rózsika néni halála után minden napját a temetőben töltötte. Gyermekük nem volt.

Laktak a földszinten Elekék majd később Kristonék, velük szemben Reményiék -sok sok csótánnyal. Reggelente söpőrgették ki a bogarakat. Hátul Szászék mellettük Nagy Jánosék.

Az emeleten Farkasék és Hauszmannék, nekünk az utcai fronton volt a legnagyobb lakásunk. Két szoba erkéllyel. Néztem a minap A szállító című filmet. Látom a főszereplő mint a maki ugrik fel az erkélyre. Na, én pontosan így csináltam ha későn értem haza. S nem akartam Béla bácsit felzavarni, s harminc fillért, kapupénzt fizetni.

Mai napig  látom, ott van a zászlótartó, azon csimpaszkodtam, három lépésből már is fenn voltam az erkélyen. Ilyenkor kopogtam anyámnak, akire a frászt hoztam ezzel a mutatvánnyal. Ha egyszer valaki nem látná, kipróbálnám ezt a mutatványt. Hát ha sikerülne. Ha lassan de még is felkúsznék. Ha nagyon muszáj lenne.

Majd mellettünk az egyszobásban Szegedi József és Eszter néni , Esztike lányával. Hátul nagyobb lakásban Mitele Etelka néni, akinek járt az Észak-Magyarország.  Minden nap ideadta átolvasni.

A kép a ház felújítása előtt készült, az utolsó pillanatokban. Ma már semmire nem ismerni rá. Ráfért a renoválás, de meg kellett volna őrizni az eredeti állapotot. Akik megvették egyetlen egyet akartak, sok sok kis lyukat, s minél többet kiadni, eladni.

Na ez csak nem sikerült. Oda lett az egész gangos ház eredeti miliője. Magánvélemény, szubjektív érzelmi alapon.

szantograf.hu