A mesélő kép – szemét legelteti a posztos – patika mellett bizományi

Ez a kép beszél. Megnézi a rendőr ruházatát, s már is látja a hatvanas éveket írjuk. A sepregető fehér köpenyes hölgy, fején a svájci sapkával a mögötte lévő kis élelmiszerboltból mehetett ki. Ni csak akkor a boltosok még felseperték a járdát. Hihetetlen. A rendőrtől jobbra az Aranyszarvas patika, a város egyik legrégibb gyógyszertára. Tudom kik dolgoztak ott, valamennyien elhunytak. Ez csaknem mindig ügyeletes volt, sokszor kellett felcsörgetnek őket hol lázcsillapítóért vagy egy üveg Fagiforért. Jut eszembe, hogy az első pohár coláról – valamikor rögtön ez a keserédes köhögésgátló ugrott be. Tudom, nincs köztük rokonság. Bár mindkettőt egy patikus agyalta ki. Ki is próbálom már a Fagifort ha még lelek ilyet szódával.

A patika felett már vagy még nincs ott a faragott aranyszarvas. Ez egy későbbi időben került vissza a helyére, nem is emlékszem már kinek a jóvoltából. A lényeg, hogy nagyon örültünk ennek. Tényleg mikor lesz egy nagy fehér holló Tihor Attila Szemere utcai patikája felett. Jól mutatna.

Na ki mondja meg, hogy a rendőr háta mögött milyen áruház volt még? Elárulom a fiatalabbak kedvéért – ott a nagy bizományi és bent az udvarban a felvevőhely. Jómagam is sokat voltam ott édesanyámmal . Apám korán elhunyt – ami utána maradt, ruhanemű, kabátok cipők néhány forintért átvették. Nem mindegy, hogy milyen becsüst sikerült kifognunk. Volt aki látta, nem szórakozásból álldogálunk ott a hidegben három órát és sokra tartotta a szegényes árut. Ám volt aki gúnyosan, egy pálcával turkált a bevitt holmik között.

Tetszenek látni azt a nőt a hátán a fehér batyuval. Fogadni mernék, ő biztosan onnan fordulhatott ki, a kapualji átvevő helyről. Ahogy elnézem a csomagját nem sok eredménnyel járt.

A rendőr is tudja hol kell strázsálni. Ugyanúgy mint manapság ilyen helyeken sűrűn kínálnak lopott holmit, ékszert ezt azt amazt. Akkoriban az is szokás volt, hogy a posztos biztos elvtárs körbenézett a sorukra várók között. Majd pihenésként már csak a szemét legelteti a főutca forgalmán.

szantograf.hu