Elnyűhetetlen szerkezet – a szegény nénik biznisze – leltári tárgy

Hihetetlen, de egy korszerű nagy kórház folyosóján láttam egy ilyen mechanikus személymérleget. Ránézésre mondom – ez a szerkezet cirka hatvanesztendős lehet.  Újabb fajta, kombinált herkentyű, mert van mellette egy magasságmérő is , igaz csak két méterig van hitelesítve.

Amikor összetalálkoztunk eszembe jutott, hogy ma már olyan kétezer forinttól is kaphatók korszerű digitális mérlegek. Nyilván ezek akármilyen szuperek is sohase érnék meg a hat évtizedes kort. Előbb tönkremennének vagy eltűnnének. Egy sporttáskában vagy egy szatyorban is elférnek.

Különben valamikor a mi iskolánkban  – az általánosban is volt egy ilyen szerkezet. Időnként becipeltük a terembe és a gyermekdoki jelenlétében mindenkit megmázsáltak. A szakszervezeti üdüléseken is ezzel kezdtük – felírták mennyivel érkeztünk és mennyivel súlyosabban távozunk. A cél az volt, hogy gyarapodjunk.

Egy időben pedig sok ilyen utcai mérleggel is találkozhattunk, ahol egy – egy idős nénike húsz vagy harminc fillérért mérte meg az ügyfeleket.  A szép nevű belkereskedelmi kölcsönző vállalat megirigyelte az öregasszony bizniszét és teleszórta a városi utcákat behemót automata személymérlegekkel.

Ma már minden jobb háztartásban van egy fürdőszobai digitális mérleg. Dagadó világunkban miközben a glóbusz népességének a fele éhezik szerencsére nálunk ez egy fontos eszköz.  Gondolom ebben a kórházban ez a szerkezet lehet a legrégebbi, muzeális tárgy. Ha nem igaz – cáfolják, írják meg.

szantograf.hu