A rafinált Acer – az a lyuk nem az a nyílás – elnyelte a SIM kártyát – cselesek a Dél-Kínai gyártók

Acer – már leírni se szeretem ezt a Dél-Kínai márkanevet. Aki nem tudná számítógépeket, laptopokat és monitorokat gyártanak és itt Európában értékesítik. Meglehetősen cselesen, rafináltan. S bár  egy netbokjukkal már megjártam a sors csak úgy hozta, ismét megleptek egy ilyen tákolmánnyal.

Első dolgom volt kideríteni, hogy wifiképes e és lehet e SIM kártyát tenni bele. A helyét meg is leltem az akkumulátor mögött – piktogram jelezte, még azt is, hogy miként kell belecsúsztatni. Sikerült is. Annyira jól, hogy magamtól ki se tudom venni – szaladnom kellett egy gyors műtétre a Chipland szervizbe. Talán ők kibányásszák.  Nem ingyen, hat ezer forintért. Ugyanis kiderült, hogy nincs benne 3G modul, az csak a stickben leledzik, ezen keresztül lehet vele mobil internetezni.  Az operáció a szerviz tarifája szerint hatezer forint – kérdésem, ha a gyártó megtévesztett, miért nekem kell ezt kinyögni. Vigyázat, aki olvassa tanuljon  ebből.

Mint mondám, korábban az egy hetes ilyen gépemen jelent meg egy apró pixel hiba. Elővettem a garancialevelet és már is hívtam a megadott számot. A fene se tudta, hogy ez egy olyan pesti szám, amely éppen Prágában csörög ki.( Minél messzebb a szerviz annál könnyebb a dolguk, egyszerűbb lerázni a hozzám hasonló kekec ügyfeleket. S úgy mókúskáznak a vevővel ahogy csak nekik tetszik. Nem is értem miért Kamcsatkán javítják ezeket.)

Közölték, a gépet becsomagolni, másolatban a garancialevéllel és küldenek egy futárt. Úgy is volt  jő a futár, látatlanban átveszi a csomagot és várom, mikor küldik vissza megjavítva. Ez így kész hawwai – gondolhatnák első hallásra.

Csak aztán harmadnap telefon Prágából, a szervizből –  szerencsére  magyarul, hogy a gép törött és 45 ezer forintért rendbe hozzák vagy kidobják a kukába. Vissza nem küldik mert az ugye drága. Utánajártam, itt helybe maximum tízezer forint lett volna reparálás a százezer forintos gépen. Csapdába kerültem – ezért nem mehetek ki a cseh fővárosba az asztalt verdesni. A fogyasztóvédelem mint a legnagyobb magyar sóhivatal minden multival szemben nyuszi – maga az ott dolgozó úr mesélte – a saját hűtőgépe ügyében is tehetetlen volt. Akkoriban éppen Simon Gábor a pesti emeszpés nem a miskolci volt a parlament fogyasztóvédelmi bizottságának az elnöke lepattintott . Elmondta, az ilyen ügyeken dolgoznak – de még várni kell, hogy megcsípjék az itt szélhámoskodó külföldi cégeket.

Egyébként a gép a Médiamarktból származott – érzékelték is, hogy ez nem kóser valamennyire kártalanítottak – s megjegyezték, az új módi, a garanciális javításokat rajtuk keresztű érdemes kérni. Tanultam belőle.

Egy frászt, csak nem tanultam.  Lám most is benyeltem – elhittem, hogy ha egy Acer gépen ott van a SIM kártya piktogramja akkor az tényleg az aminek látszik. Bedugtam és innentől se kártya se gép.

Mit nem adnék ha erre egy okos aceres mondana valamit. Vagy válaszolna – hogy az ő szerkentyűjük nem való az én kezembe.  Vagy valami ilyesmit – amivel meggyőzne, hogy nincs igazam.

szantograf.hu