Egy alkalmi biznisz – üzleti ajánlatot kaptam – átlépés csak autóval

Friss sztori, lejárt szavatosságú, talán 211-ben eshetett meg, hogy átmentem Ungvárra egy fogadásra. A konzulátus  különleges borbemutatóval kedveskedett  az ukrajnai helyi notabilitásoknak a várban. Igyekeztem hazafelé  mert a kollégám akinek nem volt érvényes útlevele Záhonyban a magyar oldalon várt. Jobb híján alkalmi taxival mentem a határig, ahol kiderült, az ukrán taxi nem mehet át én meg gyalogosan nem sétálhatok haza. Tehát egyetlen megoldás, hogy bekéredzkedek egy arra menő autóba. Ez így egyszerűnek tetszhet ám a valóságban egy igazi kihívás megpróbáltatás lett. A kutya se akart felvenni, a Magyarországra tartó autók mindegyike tele volt utasokkal – már csak a cigaretta és az alkohol kvóta miatt is senki nem hagyott otthon senkit. Amelyikben hely lett volna bizalmatlanok voltak – mi a frászt keresek itt kocsi nélkül. Már nagyon esteledett amikor nagy végre találtam egy embert aki egyedül ült egy nagy Mercedesben és a kocsi teljesen üresnek tetszett. Beszélgetni kezdtünk – elmondta hét órája dekkol de még egy félóra ás már is a magyar oldalon lesz.  Felajánlottam – ha felvesz most akár harminc percet is megtakaríthat – a szolgálati útlevelemmel ketten hamarabb átérünk.Az üzlet megkötetett . Beülhettem a szakadt kocsijába – levegőt nem vehettem a gázolaj és a nikotin vegyes bűzéből. A paszportom hatott és tíz perc múlva – sofőrként hajtottam át a kettesben is alig nyekergő öreg autót. Éreztem, egy időzített üzemanyagbombán ülök, minden váltáskor végighullámzott a rejtett tankok tartalma.

A jótevőm a záhonyi kútig hálálkodott, addig fuvarozott, ahol a kollégám már várt.

Ott megölelt és a zsebembe akart csempészni egy két ezrest. Hálából, s felajánlotta, ha hetente háromszor fordulunk , ilyen tempóban  mindketten jól megélünk. Milliomosok is lehetünk – magyarázta a perspektívát.

Na azóta nem is jártam arra. Viszont ezernyi élményem van a Záhonyi határ másik oldaláról. Igazán sajnálom őket, hogy még be se léptek az UNIÓ-ba  már is csalódniuk kell. Putyin ölelése erősebbnek bizonyul, Ukrajna gazdasági függősége  az orosz  energiától visszakozásra kényszeríti őket az Európához közelítéstől.

Ha csak tavasszal meg nem gondolják – s addigra már nem kell nekik annyi gáz mint mostanság.

A fenti kép a záhonyi vasúti híd – innen látni, már is szélesebb a vasúti nyomtáv.

szantograf.hu