A vízpart köztulajdon – fuccs a telekrablóknak – a miskolci Pece patak jogvédelme

Szakállas, öreg régi kormányrendelet, miszerint Magyarországon senki nem birtokolhat természetes vízpartot – legyen az Balaton, Duna vagy éppen a miskolci Pece patak. Most újabban néhány hazai önkormányzat főleg a magyar tenger partján nekiveselkedtek, hogy visszaszerezzék ősi jussukat.Ehhez megkérték a használati jogot az illetékes vízügyi igazgatóságtól, amely gond nélkül megadja . Nem akarom megnevezni azokat a településeket amelyek már elegendő bátorságot gyűjtöttek ahhoz, hogy visszaszerezzék a használati jogukat és most közterületkén sétányt nyitnak az elorozott  területeken.

A Balaton mentén most nagyon sok embernek léptek már a tyúkszemére ezzel az intézkedéssel. Miközben a légi felvételek elemzésével azt is kiderítik, kik próbáltak a Balatonból területet rabolni, feltöltéssel parkosítással. A törvény szerint ezeket a területek vissza kell adni a természetnek. Csak győzzék a bíróságok ezeket a birtokháborítási perek sokaságát.

Az ember mint mindent saját szemszögéből vizsgál, értékel kommentál. Nyilván akik idáig ügyesen minden pénzt megadva képesek voltak a saját telkükről áztatni a lábukat a vízben azok ragaszkodnak a szerzett jogaikhoz. Ők most felháborodnak és tiltakoznak. Több mint kellemetlenség, nem egyszerű malőr az ilyen vesztesség.

A kérdés, hogy miért most és miért nem tették meg ezt korábban az érintett önkormányzatok? Miért most lett olyan sürgős a part menti sétányok kialakítása. Győzött a népi demokrácia demagógiája – hogy a víz mindannyiunké – és akkor legyen az körbejárható vagy csak a helyiek kicsinyessége kerekedett felül a kis önkormányzatokban. A fene se tudja.

Nekem most olyan nagy kedvem lenne a miskolci Pece patak partját begyalogolni. Mindkét oldalból, főleg a város Hösők téri szakaszán. Ugyanis, mindegy hogy a természetese vizet zárt szelvénybe rabosították a patak medre megérdemli az állami védelmet, mindörökké.

szantograf.hu