Tavaszra felenged – vajon ránk mi vár még – a hétvégére amerikai telet kapunk

Jó kép mi? Nem New-Yorkban készült, bár ha ott is futnának Ladák, most könnyű lenne egy ilyet exponálni. Jeges szél, nagy hó és mínusz 30 fokos tél tombol az óceán túlpartján. Aki csak teheti elindult Kaliforniába, telelni.

Nos mielőtt a káröröm eluralkodna rajtunk – olvasom, a hét végére mi is megkapjuk a tél nekünk járó részét. Lesz hideg, hó és jég. Sőt ha felkészültünk, s feltöltöttük a mobiljainkat SMS-ben kaphatjuk a jó tanácsokat. Ha fázunk , üljünk át egy másik kocsiba. Abba az ötszemélyesbe amelyikben már heten fagyoskodnak a sztráda megközelíthetetlen közepetáján.

Egyébként komolyabban – miként  készüljünk a természet támadására?

Ha van gáz akkor nincs gáz.

Ha szénnel, fával tüzelünk spájzoljuk be a vödrökbe előre. Gémberedett újakkal már nehezebb lesz. Kérdezzük meg a  rokonokat, szomszédokat ha vásárolni megyünk, hogy mit hozzunk nekik, ha ők nem tudnak közlekedni.

Alapvető tartós élelmiszerekből érdemes előre készletezni. Legalább egy hétre valót.

Gyertya, elemláma nem ár ha kéznél van. Egy zsebrádió néha többet ér mint egy vezetékes hálózatról üzemelő tévé.

S ami a leglényegesebb – ha nincs halaszthatatlan tennivalónk maradjunk a fenekünkön, ne menjünk sehová.Olvasgassuk a gráfot. Előtte viszont a csillaggarázsban parkoló járművet bugyoláljuk ahogyan tudjuk. Ponyva, takaró, ablaktörlő lapátok alá újságpapírt, hogy ne fagyjon az üvegre. Tető elé ne álljunk mert a lezúduló hó akár totálkárossá törheti a legmasszívabb autót is.

 

 

szantograf.hu