A Londoni Hyde park – a demokrácia zöld gyepe – itt mindenkinek jut hordó

Jelentem alássan, győztünk.  Az egész Magyarország egy nagy-nagy Hyde park. Aki nem tudja mit jelent ez – Londonban ebben a parkban van egy dobogó ahová bárki felállhat ha kivárja a sorát és elmondhatja a magáét. Bármit mondhat, szidhat, gyülőlködhet és uszíthat sőt még dicsérhet is. Egyetlen kivétellel, az uralkodóház tagjait, a királynőt nem sértegetheti.  Egy fegyvertelen rendőr mint a cenzor fülel és idejekorán legálisan közbeavatkozhat ha valaki túllépi az egy személyre jutó fellépési időt és áthágja az ősi szokásjogot.

Részben kis hazánk mára egy egybefüggő Hyde park. És demokratikusabb mint az angoloké mert nálunk a királynő se szent. Teljes büntetlenséget élveznek a gyülölködők, a rágalmazók a sértegetők a mások személyiségi jogait sárba taposók.

Jelenleg Magyarországon a múltidézés és a szellemidézés kezd egybeforrni. A történészek országa lettünk. Ahányan vagyunk annyiféleképpen látjuk, látatjuk a velünk történteket és képtelenek vagyunk szembenézni a múltban elkövetett tévedéseinkkel. Ettől aztán még több lesz mint volt. Úgy teszünk mintha a jövőnk múlna azon, hogy a múlt század melyik fele volt számunkra ígéretesebb. Talán ha elegánsabban, s tényszerűbben kutakodnánk jutna időnk a jelen és a jövőnk kérdéseinek a megválaszolására is.

Ha Londonban leszek – nemsokára – mindenkit meghívnék az ezzel kapcsolatos felszólalásomra. A Hyde parkba ingyen van a belépő. A hordó kölcsönzés fél font. S ehhez most jár egy forró tea is.Akcióban.

szantograf.hu