Polgárháború a szomszédban – ukránok az ukránok ellen – Kárpátalján még a béke honol

Aggasztó a helyzet Ukrajnában. A tüntetők már nem elégszenek meg a korábbi követeléseik teljesítésével.  Bármennyit is enged a kormány , mindig egyre többet szeretnének. Először csak az unióval való tárgyalások felújításáért küzdöttek már a hatalom teljes átvételéig meg se állnak. Bármikor várható a rendkívüli állapot kihirdetése.  A kormány a kulisszák mögött duzzasztja a különleges egységek létszámát, a katonás köréből , amely egyelőre megtagadta a belső rendteremtést. Ez a fajta hozzáállást egyet jelent, a kormány , a vezetés már nem ura a helyzetnek.

Nagy kérdés, hogy a nagy testvér – a mostoha meddig nézi tétlenül az ország vergődését. Putyin idáig csak az olajjal és a pénzügyi kölcsönnel  manipulált most viszont súlyosabb a helyzet mint gondolnánk. Az utcai harcok, a felkelések mellett a gazdaság kezd lelassulni.

El se tudom képzelni, hogy végül Oroszországtól kérnek katonai segítséget a rendteremtéshez. Vagy ha megteszik, Putyin vállal e ilyen kockázatot Európában, a XXI. században.

Ami érdekes Tyimosenko volt miniszterelnök asszonyról egyre kevesebb szó esik. Súlyosan beteg és börtönben ápolják. Kinek lenne érdeke, hogy szabadon engedjék  a mostani hatalomnak vagy az ellenzéknek? A tüntetők már nem nagyon számolnak vele, nincs szükségük egy újabb vezető jelöltre.

Jómagam korábban hivatalosan nagyon utaztam Ukrajnában, Kárpátaljára. Főleg Ungvárra és Munkácsra. Tanúsíthatom, hogy minden kiruccanás egy időutazás volt.

Ám az is igaz, hogy közben szinte hónapról hónapra szembetűnő volt a változás a fejlődés. Az utak kriminálisak voltak, az autópályák primitivek, bármikor megeshetett, hogy egy szekér jött szembe a sztrádán. Vagy ugyanott a pályát több felfestett gyalogátkelőhely keresztezte.

Szurkoljunk a szomszédoknak, hogy békés tavaszuk legyen. Megtanulhattuk, hogy hozzánk minden beszivároghat a szomszédoktól.

szantograf.hu