Védjük meg a rezsicsökkentést, a jobban teljesítő Magyarországot!

Védjük meg a rezsicsökkentést! – kéréssel hívta fórumára a polgárokat dr. Mengyi Roland, Tiszaújváros és térsége országgyűlési képviselője és kedden kora este zsúfolásig megtelt a Derkovits Kulturális Központ nagyterme. Hitet tettek a rezsicsökkentés és a polgári kormány mellett.

Cziberené Bencze Magdolna, a tiszaújvárosi fidesz csoport elnöke köszöntötte a vendégeket. A rezsicsökkentés során megspórolt pénzről, mint három gyermekes anya elmondta: „mennyivel jobb érzés ezt a pénzt a családunkra, gyermekünkre költenünk!”

„Nem öncélú mindaz, amit teszünk!” –kezdte beszédét dr. Kovács Zoltán.  Emlékeztetett, hogy  2010-ben olyan rossz körülmények között vergődő országot kellett átvennie a kormánynak, amely Görögországgal volt párhuzamba állítható, de sikerrel megbirkóztak a problémákkal.

„2014 sorsdöntő év, s ez nem kampányfogás. Mindaz amit négy év alatt elvégeztünk semmivé lesz, ha az elkövetkező 2-2,5 hónapban nem tudjuk megvédeni” –  értékelt az államtitkár. A hétvégi szocialista kampánynyitó szerint számukra semmi se  lesz drága, hogy az eredményeket meghazudtolják, ellehetetlenítsék.  „A rezsicsökkentést szerencsére nem nagyon lehet félre érteni, magarázni, mert mindenki a zsebén érzi” – utalt az alapigazságra dr. Kovács Zoltán. Szólt a 90-es évek elhibázott energetikai privatizációjáról, a szolgáltatóknak garantált profitról, az aránytalanul magas árakon, amely révén 2002 és 2010 között 1500 milliárd Forint profitot vittek ki az országból az energiaszolgáltató cégek.  Ezen változtatni kellett.

A  rezsicsökkentés nem rögtönzés, már 2010 nyarán az első lépések között volt a rezsi befagyasztása. A kormány megvívta a harcát és 2013-ban eljutott oda, hogy két ütemben, összesen 20 százalékkal csökkenteni tudta a villany, a gáz és a távhő árát, valamint további hat szolgáltatásét mérsékelték. Számításaik szerint körülbelül 240 milliárd forint maradt a családok zsebében. „Ezeket az eredményeket meg kell tudnunk megvédeni!”  – jelentette ki az államtitkár, szólt a folytatásról is. Zárásként megköszönte a 2,5 millió támogató aláírást és kérte, hogy csatlakozzanak a Magyar Csapathoz.

„Az ország 2014 tavaszán válaszút elé kerül. Arról döntünk majd, hogy sikerül-e végleg leszámolnunk a múlt elhibázott politikájával és Gyurcsány Ferenc örökségével” – vette át a szót dr. Mengyi Roland.  A kérdés tulajdonképpen nem más: akarunk-e egy jobban teljesítő országban élni, vagy visszatérünk egy szemkilövető , bukott baloldalhoz?

Megyénk híres fia, Kossuth Lajos magyarította a latin factum szót tényként. Következzenek tehát a tények:” mit is szeretnénk megvédeni?  Egy jobban teljesítő Magyarországot!” – jelentette ki  dr. Mengyi Roland, aki az élet számos területéről hozott példát állítása igazolására. Növekedési pályára állt az ország, 2013 őszén 1,8 százalékkal haladta meg a GDP az előző évit, még Bajnai Gordon kormányzása alatt 7,5 százalékkal csökkent  egyetlen év alatt.  Az átlagbérek szeptemberben 5 százalékkal haladták meg a 2012 hasonló időszakában mértet, Gyurcsány és Bajnai egy havi bért elvett az emberektől, most rekord alacsony az infláció… Ennek is köszönhetően többet érnek a bérek és a nyugdíjak – emelte ki a képviselő. Részletesen szólt  a túlzott deficit eljárás megszüntetéséről, az IMF gyámkodás lerázásáról, a csökkenő munkanélküliségről és az ezzel párhuzamosan javuló foglalkoztatottságról. „A kormányváltáshoz képest 235 ezerrel többesen dolgoznak. A szocialisták kormányzása alatt a foglalkoztatottak száma 100 ezerrel csökkent” – vont újabb párhuzamot.  Már 4 millió fölött a dolgozók száma, amiben jelentős szerepe van a Munkavédelmi Akciónak és az Első munkahely garancia programnak.  „Munkából és bérből élnek, nem segélyből.”

Többet érnek a nyugdíjak is. Az elmúlt évben 5,2 százalékkal emelték, a baloldali kormányok alatt pedig vesztett értékéből, sőt eltörölték a 13. havi nyugdíjat.  A minimálbért a második Orbán kormány 24500 forinttal emelte, nagyobb mértékben, mint a baloldali kormányok összesen.  Adókedvezmény és a GYED Extra segíti a családokat. Bevezették a nők számára a 40 év munka utáni nyugdíjba vonulás lehetőségét,  számos gyógyszer ára csökkent. Nagyon fontos, hogy megkezdődött a pedagógus béremelési program…

A panelban élőknek – ezt a tiszaújvárosiak jelentős része a saját bőrén érezhette – a szocialistáktól csak az üres ígéretek és az egekbe emelt rezsi jutott. Erre „jó példa” az első Orbán kormány által indított panelprogram, amely a szocialisták alkalmatlansága miatt fulladt kudarcba. A Panel II. Program keretében (2013) Tiszaújvárosban 14 társasház, szövetkezet közel 400 millió forintot nyert, amiből 496 lakás energiahatékonysági felújítása valósult meg.  A Panel III. Programmal kapcsolatban dr. Mengyi Roland megkereste a polgármestert az önkormányzat kíván-e csatlakozni…

 

A bukott baloldal  Gyurcsány Ferenccel az élen szeretne visszatérni, pedig 2002-10-közt bizonyították mire képesek.  Az MSZP a 4 éves nagy megújulás alatt eljutott oda, hogy Gyurcsány Ferenc a  lista 4. helyéről a 3.-ra került.  „Ez talán több, mint a választók arculcsapása” – jelentette ki dr. Mengyi Roland, aki szerint a hatalmi osztozkodásnak, a személyes érdekeknek az árát megint a magyar családokkal fizettetnék meg, ahogy történt a Gyurcsány-Bajnai kormány alatt. A baloldal tehát semmit se változott.   A választás tétje a felsorolt vívmányok, például a családtámogatás, vagy a minimálbér megőrzése.

„A Gyurcsány-koalíciónak 8 éve volt arra, hogy bizonyítson. Nem érdemelnek még egy esélyt!” – jelentette ki a képviselő. Ennek érdekében összefogásra kérte a polgárokat, hogy védjék meg közösen az eredményeket, hogy folytatni lehessen  a rezsicsökkentés politikáját.  Széchenyit idézve köszönt el: Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt megérdemel!”