Bojkott helyett javaslatot tett a Mazsihisz  – csak a tárgyalás a járható út

Nem szokásom szó szerint citálni a híreket, de most érdemesnek tartom.

A Hír TV értesülése szerint a vasárnapi bojkottfelhívásához képest a Mazsihisz vezetősége ma teljesen más hangvételű levelet írt a miniszterelnöknek.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége vasárnapi közgyűlésén még az hangzott el, hogy mostantól nem vesznek részt a holokauszt-emlékév kormányzati programjain, mivel nem értenek egyet a tervezett Sorsok Háza koncepciójával és a német megszállás áldozatainak emlékművével. Emellett azt is követelték, hogy a kormány váltsa le a Veritas Intézet elnökét.

Ehhez képest az Orbán Viktornak írt Mazsihisz-levélben a bojkottról szó sincs, hanem javaslatokat tesznek. A Sorsok Háza helyett a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását szorgalmazzák, amit a szervezet szerint elnevezhetnének az Együttélés Házának. A Szabadság térre tervezett emlékművel kapcsolatban pedig párbeszédet kezdeményeznek.

Az mno.hu úgy tudja, hogy a Mazsihisz egy olyan intézmény megvalósítását javasolja, melyben a magyar-zsidó együttélés, a magyar és a zsidó kultúra szimbiózisa, a közösen létrehozott értékek kerülnének bemutatásra. Egy hasonló intézmény létrehozásán már egy éve dolgoznak Gyöngyösön, és úgy vélik, hogy az ország számos helyén lenne igény és lehetőség az iskolák munkáját támogató kisebb közművelődési intézmények létrehozásának.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy az emlékév részét képezi a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítása, amelyben a Mazsihisz szerint méltó helye lehetne az általuk javasolt Együttélés Házának. Ez az intézmény lehetne a központja egy országos hálózatban működő Együttélés Házak rendszerének.

Úgy vélik, hogy a józsefvárosi projekt elhagyása jelentős megtakarítást jelentene a költségvetésnek, amiből megoldhatónak látnák a Páva utcai központ technikai felújítását, hatékonyabbá és ismertebbé tételét, a Rumbach utcai zsinagóga felújítása után pedig magának az Együttélés Háza tartalmi kialakítását.

„A tegnap hozott döntésünket fenntartjuk, és az folyamatosan fennmarad addig, amíg a közgyűlés nem fog hozni egy másik irányú döntést. Tehát mi távol tartjuk magunkat a Holokauszt 2014 kormányprogramtól és a megemlékezéssorozattól, de azon dolgozunk, hogy el tudjunk jutni addig, hogy ezeket a konfliktusokat legyőzzük, és normális társadalmi megbékélés legyen Magyarországon” – mondta Heisler András, a Mazsihisz elnöke.