Obama az ukrán miniszterelnökkel – kandalló melletti idill

Nem csitul, nem is fog, az orosz ukrán feszültség.

Az új miniszterelnök nem a hozzá közelebbi Moszkvába utazott először, hanem az amerikai elnökhöz.

Nem jó ómen.

Egyetlen nagyhatalom sem tűri a határai mentén  a neki nem tetsző rendszereket.

Nem ildomos a régi dolgokat felhánytorgatni, a Sztálin idejében gerjesztett ukrajnai éhséglázadást, a nagy honvédő háború idején felbukkanó ukrán fasiszták átállását és Hruscsov elfogult intézkedéseit .Ukrajna is telis tele van hozzá tapasztott szatellit államocskákkal, amelyek kiérdemelnék az autonómiát. Nagy ország, de az oroszhoz képest nem elég nagy és túl fontos kapocs Európához. Putyin nem fogja de nem is tehetné meg, hogy az új ukrán vezetés eltévelyedjen a nagypolitika útvesztőiben és egy vele szembe álló világrendhez csatlakozzon.

A Földközi tengeren már felsorakoztak a flották, annyi a hadihajó mintha valami nemzetközi díszszemle lenne. Nyugaton lecserélik a régi amerikai nukleáris rakéta arzenált, sebtében telepítik az újabbakat. Akik színházba járnak, tudják, ha a falon egy puska lóg, annak biztosan lesz valamilyen szerepe a drámában.

Hogyan maradhatnánk ki ebből az abszurd drámából.

Egyáltalán kivonhatjuk e magunkat egy ilyen nemzetközi konfliktusból ami éppen a határaink mentén zajlik. Aligha.

Egyetlen mentségünk, hogy ha tudják – ahová mi álltunk ott még sose nőtt fű. Nem hozzunk szerencsét a szövetségeseinknek. Az utolsó csatát Nándorfehérvárnál nyertük,  középtávra. Különben egész nap harangozhatnánk, így elegendő egyszer, déltájban.

Barátaimmal esténként szkájpolunk, elmondják , hogy vészes csönd van, kárpátalján leszámítva az egy két durva atrocitást minden normális keretek között zajlik. Várnak, gyanúsan nagy a nyugalom. Óvatosak, aggódnak a családjukért és mindannyian össze vannak csomagolva. Számukra Magyarország csak tranzit úti cél. Távolabbra, még nyugatabbra készülnek. Egyre drágább náluk a nyugati valuta. A boltok árukészlete is megcsappant, s érzékelhetően a külföldi beruházók is kiugrásra készülnek.

Mivel korábban gyakran megfordultam arra, mondhatom, hogy Ungvár és Munkás szinte hónapok alatt változott, szépült. Egymást érték a beruházások, épültek a csillogó, hagymakupolás templomok, a szuper nagy bevásárlóközpontok és a lakóparkok. A kintiek szerint a nagy toronydarukat most csak a heves szél forgatja.

S ami a legnagyobb gond, hogy az ott élők sincsenek tisztában – a majdanaki forradalmat kik nyerték meg, a mostani győztesek merre akarják kormányozni az országot. A bizonytalanság, a kétség egyre erősebb – közel vannak ahhoz, hogy visszasírják Janukovicsot és bandáját.