A nagy Schmuk az emberem – egy gegmen – az esélytelenség biztonságával Lehet
schmuk

Az én emberem Schmuk Andor, az a nagy ember. Elárulom mióta ismerem. Valamikor Miskolcon volt az egyetemvárosban egy MSZP kongresszus. Nos, ott ez szép szál fiatalember feltűnően nyüzsgött, a baloldali fiatalok körében szervezkedett. Lelovics Ottó aki még akkoriban az MSZMP berkeiben forgolódott, megjegyezte, az Andor a  a jövő embere. Nem sokat tévedett.

Andor lett Kiss Péter munkaügyi miniszter táskahordója, ott ült a miniszteri kabinet irodában, s élet-halál ura volt. Mindent megígért mert nagy szíve volt, semmire sem mondta, hogy nem, de valójában semmit se tett. Mentségére szóljon nem is tudott volna.

Horn Gyula kedvence volt. Egymás mellett jól mutattak. Emlékezetes kép, amikor vasárnap önszorgalomból együtt gyűjtik a szemetet a Margitszigeten. Olyan Sztanos-Panos látvány. Aztán a Horn éra után már kiesett a szocik pixiséből, s önállósította magát. Pontosabban egy tévésorozattal ami az ő nevéhez fűződik sikerült magát kiírni a nagyok köréből. Aki elolvasta a könyvét az ebből megtudhatja, kritikus hangvétele miatt a nálánál is nagyobbak nem kedvelték az ötletelései miatt.

Közben fogyókúrázik egy egész ország szeme láttára, hogy jobbnál jobb nőket hódítson meg. Bevállalja a magyar motorsport vezetését, bár én nehezen képzelem el egy Berva vagy egy Panni nyergében. Megnősül, erre engem is meghívott – a vidámparkban tartotta a lagzit, a válására már nem voltam hivatalos, de azt már csak az állatkertben rendezhette volna.

Mindezek után mégis azt kell mondanom, Andor az én emberem. Fejet kell hajtanom előtte.Mint a szép korúak vagy a tisztelet társaságának s most a szociáldemokratának elnöke belopta magát a szívembe. Az esélytelenek nyugalmával költi el a több száz millió forintos állami támogatást a választásokra. Egy forintot se nyúl le, nem trükközik, nem mókuskázík.

A kampányban a Blaha Lujza téren hatvan ezer embert jóllakat. Kiváltotta az egészségügyi könyvét is, hogy mint vendéglátós maga is részt vegyen az ebéd osztásban. Pesten minden nap hosszú sor  kígyózik – sok ezren várnak Andor elnök úr babgulyására, kolbászos paprikás krumplijára és a hozzá dukáló finom házi kenyérre. Természetesen, nem kér ajánlást senkitől, nem agitál, nem mondja, hogy szavazzanak rá, tulajdonképpen semmit se mond. Csak mindenkit jóllakat. Ha már ő is túlsúlyos hadd hízzon meg mindenki ebben az országban.

Kedves Andor kellemesen csalódtam benned. Nagyon tetszik a programod. Ha véletlenül mégis bekerülnél a parlamentbe – neked dupla ülőhely jár –  ne feledkezz meg a kosztosaidról.

Úgy mint Róbert bácsi – mára leleplezték, hogy egy szélhámos volt – Te próbáld meg kijárni, hogy ez a sok szerencsétlen éhező a következő két választás között is ehessen. Meleg, főtt ételt.

És ez a régi óvszer reklámod maga a csúcs – hogy ugye egyszer mindenkinek el kell menni. Gondolom, egy újabb formációban, most is  minden adag ételhez ezt is adtál. Emlékeztetőül.