Sajtolják a politikai tőkét – keveslik a száműzetési tarifát – a franc se tudja a megoldást

(Utólagosan előre – egy kis félrehallás volt a telefonban  – hogy Lakatos Attila nem volt ott. Ott volt, csak bevallottan késve foglalkozott a témával. Most mint mondta beleveti magát.)

 

Bizonyára jobban tenném ha csöndbe maradnék. A téma kényes, rázós, mindenkinek igaza van, mindenki jót, még jobbat akar mindenkinek ,még sincs kompromisszum. Ma reggel – csütörtökön felhívtam Lakatos Attilát a megyei vajdát, hogy miért nem volt ott a miskolci tüntetésen. Röstelli, bevallja ott lett volna a helye.  Most utólag teszi is a dolgát.( Már javítva.)Szerinte ez az ügy már túlnőtt Miskolc határain. Ideje, hogy felnőttek módjára szembenézzünk a valósággal.

Miskolc önkormányzata többséggel megválasztott testülete azt teszi amit tőle a választók elvárnak. A stadion környéki számozott utcákban nyomortelepeken élnek a szerencsétlenek. Ne beszéljünk romákról, cigányokról, mély szegénységben tengődőkről szóljunk. Az ami ott van bűnözés melegágya. Nemcsak önmagukra de a környéken élőkre is veszélyes az ott uralkodó közbiztonság. S erre az ott élők tüntetnek – hogy nekik úgy jó ahogy most van, őket onnan el nem űzik. S ha kell Helsinkitől Brüsszelig minden jogvédő szervezetet megkeresnek. Alkotmányos joguk a fertőben élni, s terjeszkedni és a környéken élők életkörülményeit is megkeseríteni.

Valóságos tudathasadásban szenvedek, minden részvétem azoké a szerencsétleneké akik igénytelenségükkel maradnának a helyükön.  Viszont értelmes emberek nem gondolhatják komolyan, hogy egy nagyváros frekventált helyén – akár a stadion vagy bármilyen lakótelep mellett – hosszú távon eltűrik azt a deviáns életmódot amit az ott élők folytatnak.

Megoldás?  Nem tudom. Egy biztos, hogy amikor a miskolci önkormányzat  ezt jelentős ráfordítással fel akarja számolni  helyesen döntött. Megtehette volna, hogy mint Szlovákiában magas börtönfalakat emel a telep köré. Izraelben is ezt tették a határok mentén a palesztin falvak köré. Hasonló okok miatt. Erre mondják, embertelen nem humánus. Lehet, hogy a rózsadombon, a lakóparkokban élő jogvédőknek igazuk is van. Hiszik amíg mellettük nem alakul ki egy ilyen számozott utcák béli szomszédság.

Lakatos Attila világosan látja a helyzetet. Elmondta a két milliós száműzetési tarifa kijátszható, a Miskolc környéki településeken nem adnak helyet a kitelepülőknek. Élni nekik is kell valahol. Vajon gondoltak e arra, hogy gyökeres tudatformálással, tesznek valamit a társadalmi beilleszkedés irányába. Megmutatják, hogy lehet élni másként is. Alkalmazkodnak a társadalmi elvárásokhoz és rendet teremtenek és tartanak a telepen. És nem mások segítségére, kárára ,terhére áhítva követelőznek egy jobb életért.

A tüntetésről – sokan voltak , de nem annyian mint amennyit jósoltak. A média túlsúlyban volt. A rend őrei is túlbiztosították. Igazából az érintettek nem nagyon törték magukat, hogy kiálljanak demonstrálni. Viszont azok,akik minden balhéból a politikai tőkét próbálják kisajtolni ott voltak.

Ha rosszul láttam – már is veszem a szemüvegem.

 

759x427-images-P1040475_959x539