Miskolci könyv vázlat  –  Sugár Ildikó műve – újra énekelték a városunkat

Lám lám, mások is felfedezték már Miskolcot. Előttem is utánam is , így mint lokálpatrióta segítsünk egymáson. Aki hallja olvassa adja át …. Ildikó levele változatlanul….

Sugár Ildikó Judit, miskolci lakos, s ennek a városnak őszinte lokálpatriótája tisztelettel a figyelmükbe ajánlom a közelmúltban megjelent könyvemet, mely a városunk történetéről, gazdasági, társadalmi és szociális jellemzőiről szól. Átölelve 60 évet, tükörképet tartva a múltra és a jelenre. Feltárva ennek a városnak a problémáit és hiányosságait, de a város egyediségét, műemlékeit, sikereit, legendáit, és értékeit is igyekeztem bőven bemutatni.

Ebben a könyvben bemutatom a miskolci Zsinagóga történetét és szépségét is. Ezáltal mindörökre rögzítve a jövő generációja felé.

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésüket, közlöm a könyv elérhetőségeit:

Fókusz Könyváruházak (Miskolc Pátria és Szinvapark)

Géniusz Könyváruház (Miskolc, Széchenyi u. 107. sz.)

Univerzum könyvesbolt ((Miskolc, Széchenyi u. 34. sz.)

Líra könyvesboltok Miskolc

Makro-Book könyvesbolt (Miskolc, Széchenyi u. 8 sz.)

Ezenkívül a: www.united-pc.eu
a: Könyvtárellátó Nonprofit Kft.(www.kello.hu)
a: www.lira.hu
a: www.geniusz.hu
WEBÁRuHÁZAIN keresztül.

Mellékelem A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. kritikáját a könyvemről.

RECENZIÓ

A szerzőnek sikerült megvalósítania azt, ami tulajdonképpen minden író vágya kéne, hogy legyen olvasható a sétáló kötet elején, Miskolc város szubjektív bedekkerének előhangjában.
Sugár Ildikó Judit ugyanis nem tesz mást, mint gyermekkora színteréről a Népkert melletti Budai József utcából nosztalgikus sétára indul, és miközben bebarangolja a várost, aközben minden épülethez, intézményhez, térhez, szöglethez fűződő élményeit elmeséli. Utazása így nemcsak térbeli,de a folytonos emlékfelidézés okán időbeli is, az elmúlt fél évszázadra visszatekintő. Legelőbb röviden összefoglalja Miskolc történetét, majd az első fejezetben “Elindulok régi otthonomtól” címmel bebarangolja a belvárost, és sűrűn meg-megállva elmeséli az adott helyhez kapcsolódó emlékeit, vagy épp másoktól hallott történeteket, a város legendáit.
Bár előadásmódja a legszemélyesebb, olykor vallomásos hangvételű, aközben nagyon hiteles képet rajzol a borsodi megyeszékhely elmúlt bő fél évszázadának életmód – és mentalitástörténetéről.Elmeséli, milyen kellemes, biztonságos és kulturált hely volt a belváros az 1960-as és 1970-es években.
Végig sétál a Szinva patak mentén, Európa leghosszabb utcáján, közben szót ejt Mancsról a nevezetes miskolci mentőkutyáról, betér a színházba, megidézi a régi Béke mozi hangulatát, azután elkanyarodik a Búza térre, betér a régi Piva cukrászdába, és minden helyhez megkapó történeteket, legendás alakokról szóló históriákat fűz. Hosszú sétája során eljut a város környékére, megcsodálja Diósgyőr várát, elmereng a régi kohó láttán, fölül a Lillafüredre tartó erdei vasútra, kirándul Ómassára és Bánkútra.
Egyforma érzelmi odaadással ír a régi házakról és a szürke panelrengetegről,miközben százával adja elő az érdekesnél érdekesebb történeteket.
Például fölidézi Vályi Péter miniszterelnök-helyettes 1973. évi, a diósgyőri kohó meglátogatásakor történt rejtélyes halálát.
Miskolc és környékének szubjektív kalauza, illetve az elmúlt fél évszázadban tett nosztalgikus időutazás krónikája Borsod-Abaúj Zemplén megyében eminens helytörténeti kiadvány.

www.kello.hu minden jog fenntartva.

Őszinte tisztelettel:
Sugár Ildikó Judit