Uniós engedély a magyar klíringháznak – hogyan lehet tőke nélkül üzletelni

2014. július 8. A Magyar Nemzeti Bank – figyelembe véve az Uniós Felügyeleti Kollégiummal közösen meghozott együttes döntést – kibocsátotta a KELER KSZF számára azt az engedélyt, amely lehetővé teszi, hogy a rajta keresztül kereskedő tőkepiaci szereplők mentesüljenek a megnövekvő tőkekövetelmény képzési kötelezettségek alól. A közép-kelet-európai régióban a KELER KSZF az egyetlen ilyen engedéllyel rendelkező klíringház, ami új lehetőségeket nyit a határon túli terjeszkedése számára.

( Háromszor próbáltam megérteni  – tehát létezik olyan, hogy egy kliringházon keresztül kereskedők mentesülhetnek a tőkekövetelmény képzése alól.  Lefordítottam  – lóvé nincs áru van és szabadon boltolhatok, mert van egy intézmény amely mögöttem áll. Talán…)

A válságot követő európai piaci szabályozások lényeges célja volt, hogy ösztönzőket teremtsen a pénzügyi intézmények számára arra vonatkozóan, hogy az üzletkötéseiket EU sztenderdek szerint működő klíringházon keresztül számolják el. Ellenkező esetben a tőkepiaci ügyletekhez a jelenlegi tőkekövetelmény többszörösét kell biztosítani.
„Az EU engedély annak az elismerése, hogy a magyar klíringház által alkalmazott kockázatkezelési és működési modell, valamint technológiai infrastruktúra magas színvonalon és nagy biztonsággal képes támogatni a hazai és regionális tőke- és energiapiaci szereplőket, és azt bizonyítja, hogy a klíringház teljesít valamennyi vonatkozó nemzetközi jogszabályban foglalt követelményt.” – hangsúlyozta Végh Richárd, az MNB piacfelügyeleti igazgatóságának vezetője.
A pénzügyi válság kezelése során világossá vált, hogy milyen fontos szerepe van a közös normarendszer szerint működő klíringházaknak a piacok átláthatóságában: azokat az ügyleteket ugyanis, amelyeket klíringházakon keresztül számoltak el jóval rövidebb idő alatt, biztonságosabb és átláthatóbb folyamatok mellett tudták lezárni a csődbe ment Lehman Brothers esetében. Ezen tapasztalat hatására és a jövőben előforduló hasonló esetek kezelése, ily módon a befektetők védelme miatt döntöttek a G20-ak arról, hogy sztenderdizálják az ügyletek elszámolására vonatkozó szabályokat, valamint többlet tőkekövetelménnyel sújtják azokat a piaci szereplőket, akik nem klíringházakon keresztül bonyolítják le ügyleteiket. Az Európai Unió az ESMA (Európai Értékpapírpiaci Hatóság) vezényletével alkotta meg a jogszabályokat és felügyeli az uniós szereplőket a helyi hatóságokkal karöltve. Ennek a folyamatnak az első lépése az European Market Infrastructure Regulation-ben (EMIR) meghatározott engedélyek kibocsátása. Így az ügyleteiket az engedélyezett klíringházon keresztül elszámoló ügyfelek mentesülnek a többszörös tőkekövetelmény alól.
„A magyar piac szereplői számára a KELER KSZF által megszerzett EMIR engedély jelentős költségelőnyt eredményez azáltal, hogy a klíring tagok mentesülnek a megnövekedett többlettőke tartási kötelezettség alól.” – tette hozzá Mátrai Károly a KELER KSZF vezérigazgatója. A KELER KSZF a 21 engedélyért folyamodott hasonló intézmény közül a kilencedik EU-ban tevékenykedő piaci infrastruktúra, amelyiknek tevékenységét engedélyezte a felügyelet. Az engedély további jelentőségét a hazai klíringház számára az adja, hogy – hosszú távú stratégiájával összhangban – nem csak a hazai, de a régió más piacai számára is szabadon tud szolgáltatást nyújtani.

KELER Csoport

Az 1993-ban alapított KELER Központi Értéktár Zrt (KELER) tulajdonosai a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde. Leányvállalatával, a KELER KSZF Zrt-vel (együtt: KELER Csoport) alkotják a hazai tőke- és energiapiacok zavartalan működését biztosító infrastruktúrát. A KELER a magyar tőkepiac egyedüli központi értéktáraként infrastruktúrát biztosít a magyar értékpapírok kibocsátásához, az értékpapír tranzakciók kiegyenlítéséhez. Leányvállalata, a KELER KSZF pedig klíringházként a Budapesti Értéktőzsde, az MTS Hungary állampapír kereskedelmi piac, a CEEGEX Közép-Kelet-Európai Szervezett Földgázpiac, és az NFKP piac (Napi Földgáz és Kapacitás Kereskedelmi Piac) számára nyújt klíringszolgáltatásokat, valamint a HUPX magyarországi szervezett villamosenergia-piacon, a német energia piacon, a francia energia piacon és az osztrák gázpiacon nyújt általános klíringtagi szolgáltatásokat. A KELER csoport olyan innovatív szolgáltató, amely megbízható szakmai és informatikai háttérre támaszkodva, a nemzetközi gyakorlatnak, a hazai és nemzetközi jogszabályi előírásoknak megfelelően, a piaci szereplők jelenlegi és jövőbeli igényeinek figyelembe vételével, velük egy érdekközösségben, stabil tulajdonosi és tőkepozíciójára építve szolgálja ki ügyfeleit. Célja, hogy a piaci és szolgáltatási innovációra építve regionális és európai szinten is meghatározó piaci szereplővé váljon.