Közel-keleten a helyzet változatlan – szombaton este kezdődhet az invázió

Időnként telefonon is érdeklődöm az Izraelben élő barátaimtól, ismerőseimtől mi a helyzet.  Mostanában meglehetősen nagy a letargia.  Elmúlt a korábbi optimista lelkesedésük. Tartanak a jövőtől, aggódnak a háború eszkalációja miatt.  Sose hallottam idáig – Herzl Tivadar magyar újságíró volt aki megteremtette a cionizmus alapjait és szorgalmazta a Szent Föld visszahódítását. Mondják is ,  emlegetik, jobb békésebb helyet is választhatott volna.

Nos a tények, a mostani eseményeket megelőzte, hogy a palesztinok elraboltak  három jesiva bóher fiatalt, akiket brutálisan meggyilkoltak.  Még az állami válaszlépés meg se történt, csupán a gyilkosok házát rombolták le amikor Gázából rakétatűz alá vették egész Izraelt. Szerencsére egy magyar zsidó megtervezte a Vaskupola rendszer amely 99 százalékos hatékonysággal védi ki a támadó rakétákat.

Közben a pokol kezd elszabadulni. Igen megtörtént aminek nem kellett volna, néhány zsidó telepes elevenen égettek meg egy 16 éves palesztin fiút aki rájuk támadt. Mi sem természetesebb, hogy a tetteseket már is börtönbe zárták és minden elfogultság nélkül méltó büntetést kapnak. A palesztinok persze ezt keveslik.

A kulisszák mögött  Irán, Sziría és Oroszország támogatja a Hamaszt, a Fatahot és az összes terroristának ítélt szervezetet. Jó üzlet a fegyvereladás, a gazdagabb arab államok bőkezűen szórják a pénzt erre is.

Vasárnapra virradóra feltehetően benyomulnak az izraeli csapatok Gázába. A személyes harc elkerülhetetlen és kiszámíthatatlan.

Amit még ehhez tudni kell, hogy Izrael a történtek ellenére áramot, vizet és üzemanyagot szállít a palesztinoknak. Mondván, ha ezeket az elemi emberi feltételeket nem teljesítik megszólják őket. Minden egyes válaszcsapás célzott és előtte telefonon értesítik a körzetben élőket. Még akkor is ha a bátor harcosok direkt módon a sűrűn lakott polgári városrészekben szállásolták el magukat és onnan rakétáznak.