Szétszéled a nyáj – a huszonnegyedik órában vagyunk – nyeregben a Kunos és az angyali Dávid – a rabbikarnak az asztalra kellene csapni – ki a kufárokkal a zsinagógából

Több mint elgondolkodtató. Kinyitom a mai lapokat, s mit látok , újabb tíz vallási közösség kérte az egyházkénti elismerését. Hiába, kérésüket elutasították. Megjegyzem a tíz között van a Szim Salom Progresszív Zsidó Egyesület és a Magyar Reform Zsidó Hitközségek Szövetsége. Már csak a Nemzeti Magyar zsidók hiányzanak a listáról. Tartok tőle, hogy a legősibb történelmi egyház bomlási folyamata ami a rendszerváltás óta csak fokozódik hamarosan beteljesül. Vajon mi lehet ennek az oka, miért mondják egyre hangosabban, hogy a Mazsihisz nem más mint egy biznisz szekta.

Ha megköveznek és kiátkoznak is ki kell mondanom az elsődleges okot  – ezt a teljes életet követelő vallási közösséget már nem a zsidó szellemiséget követő rabbik vezetik. Kérdés, a rabbik,  a Talmud tanításait ismerők önként mondtak le a vezetésről vagy megfosztották  őket a rangjuktól. Bármi is történt százszámra keringenek a szomorú , krimibe illőlegendák a Mazsihisz gazdálkodása körül. Hiába vizsgálódtak az örökösök nélküli elhunytak bekebelezett vagyona körül, hiába tárták fel a Kozma utcai temetőben történt bűnös visszásságokat idáig csak a bejelentők húzták a rövidebbet. A kiirt pályázatok, az állami támogatások a külföldi adományok körüli elosztások sem úgy történtek, hogy transzparensen minden érdekelt tudomást szerezzen minderről. Tény, hogy a közösség ezerszámra gondoskodik az elesett idős nehéz helyzetben lévő hittestvéreiről, de hogy e körül sincs minden rendben azt a folyamatosan beérkező panaszáradat is tanúsíthatja.

Majd minden vizsgálatot a szőnyeg alá söpörnek – mondván a nyilvánosság csak az antiszemitizmust erősítené. Jó védekezési forma, bevált de ezentúl már tarthatatlan.

A BZSH ügyvezetője körüli botrány mérföldkő.  Egy volt katolikus kántor, egy meleg bárban fellépő tranvesztita művészre több okból nem bíznék semmilyen gazdasági adminisztrációt még ha Nobel díjas közgazdász akkor sem. Mert zsarolható, s az életvitele nem olyan amilyet egy ilyen felelősségteljes poszt megkövetel. Ha szabályszerűen beadta a jelentkezéskor az életrajzát és mindezt beírta akkor nem értem miért rá szavazták. Ha nem akkor meg utólag minden vita nélkül felállíthatják. Feltételezem, hogy  akadnak még más jelentkezők olyanok is akik nem az angyal bárban múlatják az időt. Csak , hogy ne érje szó a ház elejét – nem pályáztam a tisztségre.

A történet olyan nyilvánosságot kapott már, hogy  a pesti zsidóság fontolóra veszi – érdemes e neki ehhez az egyházhoz kőtödni, bármi kapcsolatot fenntartani. Általános a bizalmatlanság a vezetéssel szemben.

Majd újabb pofon – Zoltai Gusztáv székébe beült Kunos Péter. Az aki az angyali Dáviddal szemben alúl maradt a BZSH ügyvezető választásakor. Kunos kitűnő sakkozó. Leülte amit rá a bíróság kiszabott. S most azt hangoztatja,hogy az akkori tettét már tanítják az egyetemeken. Igaza lehet, csak abban a formában, hogy miként nem lehet kölcsönt adni jogellenesen.

Ő ugyanis mint bankár, aki az arany ki-be szállítási ügyekben is besározodott azzal a feltétellel hítelezett, hogy tulajdonrészt követelt magának  az adósok vállalkozásában. Szerinte ezt a biztonsági módszert már oktatják. Lehet, a rendőrtiszti iskolákon. Tény, hogy ennél jobb fedezet nem létezik, de ez máig is törvénytelen. Tegyük fel, hogy nyitok egy pékséget Budán hitelből és Csányi Sándor az OTP vezére az üzlettársam lesz, mondván nagyobb garanciát lát a visszafizetésre. Nem ragozom, Kunos úr nem az igazat mondja. Nem ezért szeretjük.

Szerintem megérett az idő, hogy a rabbikar az asztalra csapjon. A világi vezetést nekik kellene  megrendszabályozni, a régi nyerészkedésre szakosodott  testvéreiket ki kellene seperni a Síp utcából mint Jézus Krisztusnak a kufárokat a jeruzsálemi zsinagógából. Különben a nyáj szétszéled. A huszonnegyedik órában vagyunk.

 

 

ügyvezető