Dr. Bagothay László arcmásának réz domborműve – ez lesz a márványtáblán – Prím Zoltán műve

A közelmúltban az Észak hasábjain kértem segítséget, hogy akinek van képe dr. Bagothay László hajdani orvosról jelezze. Végül Daróczy Attilának köszönhetem, hogy több fotónk is lett, amelynek alapján Prím Zoltán debreceni ötvösművész egy tökéletes domborművet készíthetett. Megjegyzem, hogy ebben a témában számtalan támogató információt kaptam. Így megvalósulhat a tervünk a héten pénteken három órakor leleplezik a művet a Semmelveiss kórházban.

Ezzel a kis ünnepséggel egy hagyományteremtő projektet indítunk el. A jövőben több más arra érdemes hajdani orvosnak szeretnénk hasonló emléket állítani. Az ötlet eredete – amikor a Csillagpont kórházat avatták, dr. Iván László professzor a Fidesz országgyűlési képviselője felvetette – a huszonnegyedik órában vagyunk, hogy felkutassuk a múlt század neves gyógyítóit. S egyben méltó emléket állítsunk nekik.

Dr. Argay László a Magyar Magánkórházak Szövetségének elnöke és a Lythoterápia, az AAmed Kft tulajdonosa önzetlenül vállalta a kezdeményezés költségeit. Az Észak kiadója , Papp kőfaragó Kft és a Telvill is a maga módján ki vette a részét ebből a munkából. A kulisszatitkok kifecsegésével  remélem nem ártok a nemes kezdeményezésnek – így elmondom – a réz dombormű szélei a kelleténél vastagabbra sikerültek. A Telvill ügyes kezű lakatosának köszönhető, hogy végül a dombormű felragasztható a márványtáblára. Közben kiderült, hogy az az épület ahol eredetileg dolgozott a kórházban hamarosan felújításra kerül.  Ezért átmenetileg biztonságos , méltó helyet kellett találni az intézményen belül, így a tábla átmenetileg a renoválás idejére az AAmed Kft homlokzatára kerül.

Közben se tétlenkedünk.  Az Észak olvasói már most javaslatot tehetnek, hogy kik legyenek a következők. Kik azok a gyógyítók, orvosok akiket emlékezetükben jó szívvel őriznek, s  érdemesnek ítélnek a nevük megörökítésére. Senkit nem szeretnék befolyásolni, de már legalább 10 nevet kaptam a szűkebb környezetemből. Fogadok, hogy nem tudom megállni  a hallgatást és felsorolom majd.