Egy tipp – semmit ne dobjunk ki – lesz még pengő és lágykenyér

Elárulom, hogy egy hasonló kötvényt őrizgetett a nénikén csaknem nyolcvan esztendőn át . Gyönyörű, szép nagy biztosítási kötvény volt pontosan 1922 -ből. Anyai nagyapám , a hernádvécsei Guttmann Ignác gondos előrelátó ember volt, valamennyi lányára kötött biztosítást. Havonta 20 pengőt fizetett a Francia-Magyar biztosítónak. Majd 1944 tavaszán , rajta kívül álló objektív okok miatt nem fizethetett. Úgy hozta a világpolitikai helyzet.

Később meg azért nem mert szegényt megölték .

Majd Margitka nénikém mit sem törődve a világháborúval, a forradalommal és egyéb hátráltató tényezővel a kötvényt őrizgette, babusgatta. Bizonyítékként  , hogy az Ő apukája, az én nagyfaterom milyen úri ember volt.

Végül gondoltam egy nagyot és el kezdtem keresni a Francia Magyar Biztosítót , a jogutódját és csodák csodájára megleltem. Pontosan Triesztben van a központjuk. Levelezni kezdtünk és a cég amely minden kiadványában büszkén hirdette, hogy milyen ősi tradicionális múlttal bír egyszer csak  próbált visszakozni. Tehát nem maradt más mint , hogy egy közösen elfogadott Londoni bíróság elé vigyük a vitát. Ahol feketén fehéren megállapították – a trieszti cég  nyilvánosan felvállalta jogelődjét és minden marketing hirdetésében szerepel. Nincs mese , kimondták a verdiktet. A biztosítónak fizetnie kellett az akkor még élő mindhárom Guttmann lánynak.

Sőt azt a kifogást se fogadták el, hogy 1945 óta nem jelentkeztek a kedvezményezettek. Önhibájukon kívül – ez volt a talárosok véleménye.  Az olasz vérrel megáldott utódok erre kitalálták volna, hogy ha pengőben fizettek akkor most ők is ebben a pénznemben törlesztenek. Ez a trükk se jött be, bár magam is megpróbálkoztak volna ezzel. A londoni vélemény, mivel akkor ez volt a hivatalos fizetőeszköz de akkor valós értékkel bírt, rájuk nézve is ebben a formában kell eljárni. Dollárban.

Tehát aki teheti, nézze meg a vitrinben, a sifonérban és a sublótban, hogy van e valamilyen régi cirkalmazott írású kötvényük a múltból. Ha van nosza elő vele , ígérem , segítek a kutatásban és a követelés behajtásában. Mostanra profi lettem. Szerény sikerdíjban utazok.