A napi Schwezoff – kik támogatják az ifjú titánt – az ügyvezető hétköznapjai

Ha valaki nem tudná ez az a tabló amelyen Csereklyei Viktor , az átalakuló művész látható, aki jelenleg Schwezoff Dávid és a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója.
Jelenleg a facén egy tiltakozó levelet köröztetnek ellene. Hiszek is meg nem is az ilyen kényelmes fotelos demonstrációkban. Inkább bízom abban, hogy az ellene felhozott ész érvek alapján békésen távozik a bársony székéből. Annak ellenére, hogy akad néhány prominens támogatója a hitközségen.
Aki már látta a pályázatát meglepődik. Dávid egy túl kvalifikált ember, közgazdász annyiféle oklevele, diplomája és széles körű nyelvtudása van, hogy akár a világbank elnöke is lehetne. Volt az OTP-nél is már fiókigazgató, katolikus kántor, fellépő a nevezetes Kapellában és még ki tudja minden amiről idáig sejtelmünk sincsen.
Mit tudhatunk a családjáról? A mama elmondása szerint 1970 – ben telepedett át egyenesen Moszkvából jöttek. Édesapja Csereklye József ott járt egyetemre onnan importálta Viktor mamáját.
Mostanában a Damaszkuszban végzett tanszékvezetője összeboronálta néhány prominens arab személlyel. Mindez nyilvános, az interneten kering.
A könyvem az úrról részben nyersanyag formájában összeállt.
A bírósági összetűzés elkerülhetetlen, tehát három jogász készül a védelmemre. Olyan kigyúrt háromajtós méretű. A vád az lesz, hogy sértem a könyvemmel Dávid jó hírét, rontom a hitelét és belegázolok a becsületébe.
Az első fejezetet a mamájának is elküldtem olvasásra betekintésre. Mondván minden hozzászólását javaslatát véleményét figyelembe veszem.
Közben azt is elárulom, hogy Dávid támogatói közül négy emberrel sikerült emberi hangon tárgyalni. Semmit nem kértem, csak, hogy a begyüjtött dokumentumokba tekintsenek bele. Én se őrzöm a bölcsek kövét, hagyom magam meggyőzni, még tévedhetek is. Elolvastam Deutsch Róbert főrabbi méltató szavait amivel kiállt védence mellett. Nekrológnak is elmenne, fényesen meg vagyon írva. Ezt a küldött gyűlésen mindenki hallhatta. A lényege egy mondatban, Dávid gyerek megtévedt, bűnös, de belátta, hibázott és ez a tény döntő érv, mellette szól. Ez nagyobb dicsőség mint az, hogy valaki sose tévelygett.
Tehát csak elképzelhető, hogy végül demokratikus úton, a patrónusok belátják, Dávid vezetése mellett veszélybe a közösség biztonsága. Az ő vonala által begyűjtött , toborzott baráti , idegen, külföldi s arab társaság jelenléte óriási kockázatot jelent mindannyiunknak.
Ám van egy hely ahol még nem szúrt szemet Dávid kiben léte. Az egyik ismert nagy olvasottsággal bíró amerikai szerverről sugárzó info portálnak. Miért nem pécézik, miért nem foglalkoznak vele?
Talán csaknem azért mert a káröröm a legjobb.
Jut eszembe egy érdekes sztori – ebben a gimnáziumban nem mostanában, de nem is olyan régen nyakon szúrta egy afgán( még) Köjálos ellenőr a vallási vezetőt, Israel Taub úrat. A merénylő elmenekült, elfogták, kapott nyolc évet, de jó magaviselete alapján kiengedték és ma már egy dunántúli kórházban dolgozik. Taub úr volt Dávid szellemi társa és ő ismerte a legjobban a fiatalember előéletét. Ettől függetlenül semmiféle összeesküvéses paranoiás elméletnek nem vagyok híve. Nem nyelem be az ilyen kapcsolt feltételezéseket. Csupán meghallgatom, lehet, hogy mások még többet tudnak erről.