Szóval nem mi kezdtük – vége, vagy most kezdődik – ezreket integráltunk amikor valós szükség volt a befogadásra

Mintha valami hasonló meglepetés zajlott volna le a nagyvilágban. Mintha valaki vagy valakik olyan szélesre tárták volna a nagykaput a menekültek előtt , hogy még a zsanér is kiszakadt. Mi meg kaptuk a hideget meleget mert nem megvetett ággyal meg friss vacsorával vártuk volna a migránsokat.  Időnként, amikor már kétszer 24 óráztak a rendőrök meg a fogadó bizottság tagjai összezörrentek a hívatlan vendégekkel. Bocsásd meg Uram a vétkünket

Aztán egyszer csak a hétvégére minden megváltozott.  Kiderült, hogy mi élesebben, transzparensebben érzékeltük a menekült áradatot.  Mindenkinél hamarabb , mindenkinél jobban kezeltük a kezelhetetlen helyzetet. Rajtunk kérte számon a világ , hogy egy olyan szítuációban remekeljünk amilyenben még sosem volt részünk. Helytálltunk. Kerül amibe kerül nemcsak kerítéssel , de vendéglátással  is fogadtuk a szerencsétleneket. Akik nem egyszer sajátos módon, az otthoni szocializációjukkal reagáltak a kedvességünkre. Hagytuk, hogy felborítsák az életrendünket, megbénítsák a közúti  és a vasúti forgalmat és élhetetlenné tegyék az állomásokat és a lakó környezetünket. Időnként még az embercsempészek bizniszét is tönkre vágtuk, államilag szervezett formában vittük át őket a túloldalra. Ahol állítólag ötszobás lakással és havi apanázzsal várták.

Hát most mindenki tévedett.  Remélhetően hamarosan vége lesz ennek a népvándorlásnak, s ahogyan javasoltuk: a problémát helyben kezelik majd. A menekülteket ott állítják meg ahol az áradat keletkezik. Komoly veszteséget okozva a csempészeknek.

Változik hazánk megítélése. Semmivel se vagyunk rosszabbak mint a befogadó állomások. Csak emlékeztetőül, ezerszámra jöttek a lengyelek Magyarországra amikor Hitler lerohanta a hazájukat. Új hazára találtak nálunk.  A görög polgárháború következményeként ugyancsak ezerszámra kaptak menedéket a baloldali érzelmű görögök. S még sorolhatnám a többi nációt, akik gyorsan, példásan integrálódtak a társadalomba.

Ha viccesen akarom prezentálni a kialakult forrongást a szomszédokkal, akkor ez a kép illik a leginkább a történtekhez.  Szóval nem mi kezdtük….