Olasz étterem az Avalon parkban – ha akar egy kellemes estet – a káposztalevesük a csúcs – amikor a pincér már nem maradhat meg előttem – pizzastanglijuk mennyei – sajnos a Mikulásuk már elaludt

Családi hagyomány mifelénk, hogy ha valaki szülinapos beiktatunk egy vacsoraestet. Ennek lényegi eleme, hogy bárki is legyen az ünnepelt én állom a számlát. Most is sikerült megünnepeltetnem magamat, Ám nem is akárhogyan. Új helyet választottunk, pontosan az Avalon park olasz éttermét, s óriási szerencsénk volt.  Kimondom, jobb helyet aligha választhattunk volna. Kezdem azzal, hogy az ár és az értékarány tökéletes szinkronban volt. A környezet, a díszesen kivilágított park lenyűgöző . Sajnos mire végeztünk a gasztronómiai élvezetekkel és kisétáltunk a park végébe már bezárkózott a Mikulás. Belestünk a házába majd lábujjhegyen elsomfordáltunk, nehogy már felébresszük.

Avalon park , olasz étterem. A szemüvegemet otthon felejtettem így a családomra bíztam a választást. Kezdtem az olasz káposzta levessel. Állítólag ez a sláger arrafelé. A felső képen látható, nagyon hajazik a image image image image image image image image image 20151202_200450Minestrone levesre, de még annál is zamatosabb. Sok zöldség, különleges fűszerek és a tetején húsgombócok úszkálnak. Kedvemért a felszolgáló a hatalmas borsdarálóval és parmezán sajttal megbolondította. Óriási tányérban tálalják ám nekem annyira ízlett, hogy keveselltem. Nem igaz, hogy a jóból megárt a sok.

Kifelejtettem, hogy az elején kapott különleges szamóca pálinka felpörgette az étvágyam. Ilyenkor a pincérek nem maradnak meg előttem, ha csak nem hoznak valami rágcsálni valót. Hoztak. Tessék elképzelni, hogy a frissen sütött pizzatésztából gyúrt stanglikat halmozták fel az asztalon. Meleg, porhanyósan, ropogósan. Mennyi volt, amihez valami tejfeles mártást is kaptunk. Aki udvariaskodott az most pórul járt. Kevesebb jutott neki így kitaláltam, a káposzta leveshez kérek még egy porciót. ugyanebből.

Ezzel a sorral már csaknem úgy tűnt, itt a vége a lakomának. A többit lehet becsomagolni. Ám amikor megláttam a borjú sült karikákat, paradicsom salátával s  sült házi burgonyával elfelejtkeztem a másnapi mérlegelésről. Mellettem igazi házi tésztából készült spagettit és pizzát ettek. Velem szemben meg a tenger gyümölcseit majszolták amihez itt szép sárga metélt tészta jár. Kép majd itt. Kagylók, polipok, királyrákok és minden csodapók ami csak ehető azt feltálalták. Aki elrendelte ájultan dicsérte mindezt. Megvallom ezek messze vannak az ízvilágomtól. Talán a kagyló az egyetlen amit képes vagyok a számba venni.

S volt az asztalon egy fokhagyma leves is amit egy apró virággal tálaltak. Ehető virággal. Aki megkóstolta, eldöntötte legközelebb egy csokrot rendel előételnek. Mindegy én szívesebben látom ezt a vázában.

Hezitáltunk a desszerten. Mert ugye kalóriadús, hizlal, sok benne a szénhidrát növeli a cukorszintet. Az étteremvezetése viszont azt érzékelte, hogy csak kéretjük magunkat. A főnök eldöntötte, kapunk egy nagy édesség tálat. S mi pedig mindannyian egy tálból cseresznyézünk  majd. Így is lett. Hozzám a kandírozott cseresznye volt a legközelebb. Ki is halásztam. Jutott még a tiramisuból, a mogyorókrémes kígyóból, az almás tortából, na meg ami maradt, lepergett magam elé sepertem. Elvégre úgy is ki kell fizetni az egészet.

Nem akarok dicsekedni, csak tanácsot akarok adni. Ide érdemes elmenni, mások már ezt hamarabb is felfedezték mert sok ismerőst láttam az asztaloknál. Ha most vacsora csatázunk, akkor a szokásos 10 pontból  húszat adtam volna. Teli gyomorral s könnyű szívvel. Jut eszembe, minden feltalált fogást még érintetlen állapotában lefotózok. Számomra a körítés a tálalás fontos szempont. Most, hogy hiányzik néhány, elárulom az okát. Volt ami annyira lenyűgözött, hogy megfeledkeztem a kép készítésről. Késsel, villával bele hasítottam s csak később eszméltem rá, hogy mulasztottam. Elnézést. Az étvágy nagy úr.

S amiről szólnom kell. A bejáratnál, az amerikai filmekben látott recepciós hölgy fogadja a vendéget. S ha úgy a adódik az asztalhoz kísérik a látogatókat. A berendezés, a környezet s minden egyéb csillagos ötös. A mosdó az ilyen helyeken az egyik legforgalmasabb , leglátogatottabb hely. Ennek a színvonala általában meghatározza az étterem csillagos besorolását. Erről annyit, ott is minden szuper . Ha kötekedni akarnék , talán a mindenütt szóló zene hangereje erős . Pedig én már egy kicsit nagyot is hallok.

Még egy jó tanács mielőtt felkeresnénk érdemes bejelentkezni , s asztalt foglaltatni. Mostanában telt házzal megy a bolt.