A víz világnapja a MIVÍZ-nél – fogyóban a világ készlete- a sósból még csak van – aszályban hiányzik

Ilyenkor szokás mondani , becsüljük meg az édesvíz készletünket. Takarékoskodjunk vele. Hála a Teremtőnek nekünk még bőven van, de hagynunk kell az utódoknak. Hol az aszály hol pedig az árvizek sújtanak. Miért nincs elég tározónk, hogy sáfárkodhassunk azzal ami ránk zúdul a határokon túlról. Mivel ünnep van , maradjunk csendben. Az ünnepeltről most csak jót. Különben is mi is csaknem hetven százalékban vízből vagyunk. Nem is akármilyenből. A képen a pántlikás szódás üvegeket Encsen kaptuk lencsevégre. Érdekes, hogy ezeknek a teteje látszólag  fémes, de mégis műanyagból vannak. S az a mendemonda miszerint a fröccs alapanyaga a szóda impotensé tesz nem igaz. Illetve részben . Olyan nyolcvan esztendő után.

A víz világnapjának megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá abból a célból, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét.

Ezen a napon minden évben egy kicsit jobban odafigyelünk a vízre, a 21. század olajára, a kék aranyra. A világnap és a kapcsolódó programok célja, hogy tudatosítsa a vízzel kapcsolatos feladatokat, és emlékeztesse az embereket: a víz minden élet alapja, egészségünk feltétele.

A MIVÍZ Kft. több mint 100 éve áll a lakosság szolgálatában az ivóvízellátás területén. A Miskolc környéki források vizét a bükki karszt biztosítja, amely kiváló minőségű vizet ad városunknak, de érzékeny a felszíni szennyeződésekre. A világ minden részén – így Miskolcon is – óriási kincs a víz, amire a legkorszerűbb technológiával vigyáznak a forrástól a fogyasztóig.

Az utóbbi években Miskolc város vezetése a Magyar Kormány és az Európai Unió támogatásával közel tíz milliárd forint értékben fejlesztette a város ivóvízbiztonságát és szennyvízkezelést.

A legutóbb átadott ultraszűréses technológiával a MIVÍZ Kft. világszínvonalon biztosítja az egészséges és zavartalan vízellátást városunknak a miskolctapolcai vízbázisról. A víztisztító a baktériumokat és a vírusokat nem engedi át a szűrőberendezésnek köszönhetően, ám a kalcium- és magnéziumsókat – az emberi szervezet számára létfontosságú ásványi anyagokat – a vízben hagyja, ezért is kiváló a miskolci víz zamata.

Fejlődött a szennyvíztisztító telep is, ahol egy új technológia segítségével távolítják el a szennyvízből a káros anyagokat. Az úgynevezett III. tisztítási fokozat alkalmazása jól illeszkedik a Green City Mozgalom alapelveihez, ezzel Miskolc környezetbarát fejlesztéseihez. A létesítmény nagyban hozzájárul a Sajó folyó ökológiai egyensúlyának fenntartásához. Ehhez csatlakozva 25.500 folyóméter új csatornavezeték és mintegy 860 darab új csatornabekötés is megépült. A környezettudatos miskolci lakosok hálózatra való rákötésükkel is védik környezetüket. A csatornahálózat bővülésével növekszik a vezetéken keresztül a szennyvízszolgáltatásba bekapcsolt háztartások száma. Ezzel jelentős lépést tettünk a karszt vízbázis megóvása érdekében is.

 

A Víz világnapja alkalmából a MIVÍZ a fejlesztések bemutatásával, előadásokkal és rendezvényekkel is igyekszik felhívni a figyelmet arra: mindannyiunk közös felelőssége a vízkészlet védelme, a jó minőségű, egészséges ivóvíz megőrzése.

 

A MIVÍZ Miskolci Vízmű Kft. víz világnapi rendezvényei:

  1. március 22., kedd

9:00 óra:            Pazár István sírhely megkoszorúzása

9:00 órától:       Nyílt nap a MIVÍZ-nél; a szennyvíztisztító telep üzemlátogatása – a Fazola Henrik Szakképző iskola tanulói.

9:40 óra:            A szennyvíztisztítás menete, előadás ­ Magister Gimnázium Miskolc (Görgey u. 5.)

előadó: Viszokai János, szolgáltatási igazgató

10:00 órától:     Vízről a gyermekeknek – eszközök, érdekességek, beszélgetések a Víz világnapja alkalmából Szirmai Református Óvoda, a Petneházy tagóvoda óvodásaival.

13 órától:           Bemutatkozik a Miskolctapolcai víztisztító – a miskolci Indián Nyár Értelmiségi Klub tagjai sz