Végső búcsú a vasdiplomás   Eisner tanárnőtől – a vegyérték számítás nem volt az erősségem

Hosszú betegség után 88 esztendős korában elhunyt Eisner Rudolfné , született Halász Ilona vasdiplomás fizika -kémia szakos tanárnő. Hamar követte szeretett párját Rudi bácsit akivel csaknem hatvan évig éltek boldog kiegyensúlyozott házasságban. A nagybetűs  Tanárnőt a  Mindszenti evangélikus temetőben ma délután  kísértük utolsó útjára.

Innentől engedtessék meg, hogy személyes élményeimmel traktáljam kedves Olvasóimat. Elárulom, hogy a fizika , kémia sosem volt az erősségem. Sose jutott eszembe, hogy a Newton törvényei vagy a kémcsövek világa között válasszak. Egyformán nem kedveltem egyik tantárgyat se. Így aztán hamar kiderült, kémiából erőteljes korrepetálásra szorulok ha  csak nem akarok elhasalni ebből a fontos tantárgyból. Így kerültem a Derkovits utcába, Eisner tanárnőhöz .Varga Rudi barátommal együtt jártunk korrepetálásra. Emlékszem, hogy a családi ház üveges teraszán gyűrtük a vegyérték számítást. Órákig. A hideg kiráz ha eszembe jut, mennyire fárasztott, mennyire untam ezt a tanulást. Szerintem Rudi is csak egy kettes alá reményében mímelte az érdeklődést. Tudtuk előre minket aligha szív majd be a vegyipar. Az három év amit újságíróként mégis eltöltöttem a Borsodi Vegyész üzemi lapnál  igazi száműzetésnek tűnt.

S kigondolta volna 1965 őszén, hogy majd 1987 derekán Eisner tanárnő közvetlen szomszédai leszünk Miskolc egyik legszebb utcájában. Máig is rálátok  a kertünkből  arra a verandára ahol a vegyértékek tudományát  még neki se sikerült a fejembe verni. Jó időben mígnem betegedett le gyakran beszélgettünk Ilona tanárnővel.  Mi másról mint a Földes Gimnáziumról, amelyben évtizedekig tanított.Közös emlékeink  más más aspektusból mindig előkerültek. Olyan jó szívvel , lelkesedéssel szólt az alma materünkről mint azelőtt senki más. Versenyeztünk ki emlékszik jobban a régi tanári karra, a tanulókra, s arra, hogy kiből mi lett, mire vitte .

Most a temetésén a volt tanári karból számos ismerős arcot láttam. Érsekcsanádi tanár úr mellett feltűnt Körmöczy tanárnő. S ott volt dr. Hevesi Attila professzor, tanár úr a négy H legendás osztályfőnöke. Az én osztályom főnöke.

Ma kétszer is elhaladtam a gimnázium előtt. Néztem, kerestem kint van e a fekete zászló. Lehet, hogy csak én nem láttam.

Kedves Tanárnő  Isten áldásával nyugodjon békében..