Zukor Adolph  – negyven éve hunyt el a Paramount megalapítója – várjuk a folytatást – emlékházat Ricse szülöttjének – egy kis bibi a megnyító előtt

Adolf Cukor  a Paramount  stúdió megalapítója, halálának negyvenedik évfordulója alkalmából leleplezték az emléktábláját a róla elnevezett Ricsei művelődési központban. Vécsi István a település polgármestere köszöntötte mindazokat akik teljes szívvel ápolják Adolph Cukor emlékét. Külön köszönetet mondott Bokor Balázsnak a volt Los Angelesi  főkonzulnak , Bunyik Bélának  az amerikai magyar filmfesztivál igazgatójának ,Rofusz Ferencnek a Kossuth díjas rajzfilmrendezőnek akinek a nevéhez fűződik az első magyarországi Oscar díj. A megemlékezésen jelen volt Csupo Gábor a magyar származású amerikai rajzfilmes, producer, s  zenész.

Kerényi László több mint negyedórás dokumentum filmjének levetítése után fórumbeszélgetés keretében hangzott, el, hogy immár harminc magyar származású művésznek van Oscar díja. Összesen harmincöt .Most először láthattunk egy eredeti Oscar díjat , Rofusz Ferencet, aki a nyolcvanas években nem utazhatott ki a díj átvételére.  Ő maga is csak a Szabad Európa rádióból értesült a filmes sikeréről.

Mint minden ilyen szakmai összejövetelen elhangzik, hogy érdemes lenne Ricsei központtal egy emlékházat nyitni a a településen Hollywood bölcsője címmel. Mar csak azért is mert a Zempléni körzetben , Tolcsván született a Fox stúdió megalapítója is, akinek ugyancsak felújítható állapotban van a szülőháza. Tehát az a turisztikai vonal amelyet most állítottak össze vonzó lehet a külföldieknek akik keresik az amerikai filmgyártás központjának a gyökereit.

Nem leszek szűkszavú. Az első bekezdést ott helyben a Ricsei művelődési központ előterében kopogtam le.Ez a hivatalos verzió ami végül is egy képpel papíralapú nyomtatásban is megjelent. A figyelmes Olvasó rögtön észreveszi, a nagy életművész neve – Adolph Zukor. Így írják, így írta a nevét. Tehát még véletlenül se lehetne egy másik Adolffal keverni. Ő Ricse szülöttje aki élete végéig hálás és büszke volt szülőhazájára. Gáláns volt, minden Ricsei menyasszonynak 25 dollárt küldött nászajándékba. Ami abban az időben komoly összegnek számított. Amikor százesztendős volt nagyon várta, hogy a helybéliek is felköszöntsék. Ez sajnos elmaradt. Pontosan 103 esztendős korában aludt el örökre de szinte élete végéig napi egy két órás dolgozott a stúdiójában. Aki sokat szeretne tudni róla azt mindent megtalál az interneten. Most inkább arról locsogok, hogy milyen volt a Ricsei polgármester szervezte megemlékezés, miként zajlott le a ceremónia.

Barátom, Kerényi László újságíró, dokumentum filmes már régen készített egy több mint negyedórás, országos vetítésre érdemes anyagot Zukor úrról. Ez felkerült a Youtube oldalára is. Az volt az ajánlata, hogy a mostani ünnepségen ingyen és bérmentve vetítsék le. Majd helyben derült ki, hogy ebből a műből mazsoláztak az ottani szerkesztők. Bocsánatos bűn, ha az alkotó feltünteti a forrást vagy anyagi egyezséget köt az eredeti szerzővel. Végül Kerényi László filmjét – jogos bocsánatkéréssel – teljes terjedelmében levetítették.  Megvallom, magam is ott láttam először, jogos volt a tapsvihar. A közönség vevő volt erre az alkotásra. S azt is tudom, hogy Laci képes lenne ennek a műnek a folytatására. Sokkal több van ebben a témában mint amennyit ott helyben megtudhattunk.

Folytatom. Majd Bokor Balázs fórumbeszélgetése érdekfeszítő és izgalmas volt. Jó volt a szereplő válogatás.  Kiderült, ki az az ember aki a magyar filmeket elsózza az óceánon túl. Ő maga elmondta, hogy kik azok a színészek, rendezők akiket el lehet adni Amerikában. A légy című rajzfilm alkotója egy rövid korrajzot vázolt a nyolcvana évek politikai viszonyairól. Nyert egy Oscar díjat amit nem vehetett át az ünnepségen, helyette egy ismeretlen alak markolta fel. Amerikában a rendőrség szerezte vissza a díjat, amit most magam is a kezembe vehettem. Súlyos, s aranyozott. A tulajdonosa érdekes módon az ellenség rádióadásából értesült a sikeréről. Rögtön gratuláltak neki – amiből kiderült, rajta kívül még nagyon sokan mások is hallgatták a Szabad Európát. A Kossuth Rádió a délutáni kér órás hírekben számolt be minderről.

image
Vécsi István polgármester – egy 15 éves fiú 1888-ban , akit Zukor Adolphnak hívtak bedobott egy követ az élet tavába…
image
Emlékfát ültettek – dolgoznak a művészek. Közmunkában.
image
Először vehettem a kezembe egy igazi Oscar díjat , néhány másodpercre.
image
Csupó Gábor magyar származású amerikai rajzfilmes
image
Bunyik Béla a Los Angelesi magyar filmfesztivál igazgatója
image
Bokor Balázs lerántja a leplet

S mielőtt a képeket is felraknám – mit is hiányoltam. Összejöttünk jó néhányan, de hiányzottak azok akik érdemlegesen is tehetnének a Ricsei emlékhely megalapításáért. Megvan Zukor úr szülőháza. A zsidó temetőben szép környezetben nyugszik az édesanyja. Az amerikai stúdió bizonyára támogatná Zukor emlékházának a megnyitását. Mi magyarok meg büszkék lehetnénk arra, hogy az első Oscar díjas Zukor vonzaná ide a turistákat. Mi Kerényi Lászlóval ez ügyben több biztatást kaptunk. Közbe járt már L. Simon László államtitkár és a Vajna András György miniszteri biztos vezette Filmalap is megvalósításra érdemesnek tartja az ötletet. Már csak azért is merd Ricséhez néhány kilométerre található a Fox Stúdió megalapítójának a szülőháza . Tehát ebben a szögben keresendő Hollywood bölcsője. Vécsi István polgármester óriási elánnal keresi a megoldást, s nagyon hálás mindazoknak akik segítenek a település hírnevének az öregbítésében. Rajtunk nem fog múlni.  S íme a képek, Kerényi László felvételei. image image image image image image