A társasházban élők megúszhatják a kazáncserét  –  10 százalékkal  verte fel a hagyományos kazánok árát az utolsó hajrá

 

 

 Egy hónap sincs hátra az EU-s kazáncsere rendelet életbe lépéséig, egyes kazántípusokat pedig már most szinte lehetetlen beszerezni. Jó hír viszont több százezer családnak, hogy a kormány szabálymódosításának köszönhetően a több lakásos társasházban élőknek július 1-jét követően sem kell kötelezően kondenzációs kazánra cserélniük meghibásodott kéményes készülékeiket. A turbós kazánnal rendelkezőknek viszont nincs kiút, miközben a 24 kW-os turbós kazánok már hiánycikknek számítanak. Az Ariston gázkészülékek legnagyobb hazai forgalmazója, a Szerelvénybolt Kft. adatai szerint a közelgő határidő miatt már most 10%-os drágulás figyelhető meg a kéményes kazánok esetében tavaly év végéhez képest.

 

A társasházi lakásokban élőknek 2018-ig nem kötelező kondenzációs kazánt venniük, ha meglévő kéményes kazánjuk felmondja a szolgálatot. Az enyhítés a 10 kW-os vagy az alatti fűtőkészülékekre és a 30 kW névleges teljesítményű vagy az alatti kombi kazánokra vonatkozik, kizárólag azokban a társasházi lakásokban, ahol a kazánok több kiállással rendelkező égéstermék-elvezető rendszerbe, azaz gyűjtőkéménybe csatlakoznak. „A szabályozás enyhítésének oka, hogy társasházi közös kéményekbe nem telepíthető egyszerre nem kondenzációs üzemű és kondenzációs működésű készülék” – magyarázta Patonai Roland, a Szerelvénybolt Kft. tulajdonosa. A kivétel szigorú feltételekhez kötött: az új készülékeknek 75%-os (ηs) minimális hatékonysággal kell működniük, és az előírt nitrogén-oxid határértéknek is meg kell felelniük. „Azoknak sincs sok mozgástere, akik élhetnek az enyhítéssel, ugyanis a kombi és fűtő kazánok közül minden gyártó egyetlen típust láthatott el ErP jelzéssel, míg a többi típust ki kellett vezetniük a piacról” – tette hozzá az épületgépészeti üzlethálózat tulajdonosa. Jó hír azonban, hogy nemcsak a forgalmazóknál lévő raktárkészletből válogathatunk, a gyártók engedélyt kaptak a kijelölt készülékek meghosszabbított gyártására is 2018-ig.

 

Az Ariston gázkészülékek legnagyobb hazai forgalmazójának statisztikái azt mutatják, hogy aki kondenzációs készülékre akart váltani, az előrelátóbb volt, és még tavaly év végén elintézte a kazáncserét. A hagyományos készülékre voksolók közül azonban sokan még csak most kaptak észbe, miközben a raktárak ürülésével a hagyományos kazánok ára is egyre inkább felmegy: tavaly év végéhez képest már most 10%-os drágulás figyelhető meg.

 

A turbós kazánok ideje lejárt

 

A turbós kazánnal rendelkezőknek nincs választásuk, rájuk ugyanis nem vonatkozik a szabályozás enyhítése. Ha meglévő berendezésük július 1-jét követően cserére szorul, 400-500 ezer Ft-os beruházással számolhatnak a teljes kondenzációs kazáncserét illetően. „A turbós készülékkel rendelkezők többsége a fűtésszezont követően kapott észbe, aminek eredményeként mára szinte hiánycikk lett a 24 kW-os turbós kazán” – magyarázta Patonai Roland. „A másik probléma a szakemberek hiánya: az enyhe idővel beköszönő kazáncseredömping miatt a kivitelezők nagy része már csak júliusi kezdéssel vállal új munkákat” – tette hozzá a Szerelvénybolt Kft. tulajdonosa.

 


 

Aki trükközik, bukja a garanciát is

 

„Valószínűleg július 1-jét követően lesznek olyanok, akik fű alatt megpróbálják majd elintézni a turbós vagy kéményes készülékcserét egy nem engedélyezett kazánra, ők viszont többszörösen is pórul járhatnak, mivel a büntetés veszélye mellett elesnek az új készülék garanciájától a hivatalos beüzemelés hiánya miatt” – magyarázta Patonai Roland.

 

 

*******************************

A Szerelvénybolt Kft.-ről:

A Szerelvénybolt Kft., az Ariston gázkészülékek legnagyobb hazai forgalmazójaként 2014-ben megközelítőleg bruttó 3,5 milliárdos árbevételt ért el. Az épületgépészeti kis- és nagykereskedés 22 éve nyújt egyedi megoldásokat víz-, gáz- vagy fűtési rendszer összeállításához. A Haka csőrendszerek kizárólagos magyarországi forgalmazója, emellett három üzletükben – Budapesten, Budaörsön és Kecskeméten – összesen 200 márka több mint 30 000 termékét forgalmazzák. 2015-ben elindított online webáruházukban a kazán és vízmelegítő készülékeken túl szaniterek és szerszámok széles választékával várják ügyfeleiket.

 

Kapcsolódó webcím:

www.szerelvenybolt.hu

 

Kapcsolódó képanyag:

 

Kazán kép:

(Forrás: Ariston)

 

www.sakkom.hu/sites/default/files/Genus_premium_evo_kazan.jpg

 

A Szerelvénybolt Kft. logója:

www.sakkom.hu/sites/default/files/Szerelvenybolt-logo-2016.jpg