Végjáték – az utolsó felvonás – Acél György Miskolcon – Feri bácsi is  hazatért

Fejti György a megyei pártbizottság első titkára fogadja Acél Györgyöt Miskolcon a pártszékház előtt. A háttérben dr. Ladányi József a megyei tanács elnöke. A takarásban a KB titkár fekete Mercedese. A jobbra háttal álló jó elvtárs neve már nem jut eszembe. Emlékezetem szerint ez volt az a gyors vizit amelyen Acél György vázolta , a pártrendszer napjai meg vannak számolva. Acél György a legpragmatikusabb  sakkjátékos volt az akkori elit tábláján. Le tudta modellezni, mit jelent Gorbacsov színre lépése s mi várható Kádár János halála után. Jelezte, itt a vég. Mindenki készüljön fel a nagy változásra. A beszélő fotó utolsó túlélője Fejti György, Lenin hasonmása,  aki ma a gazdasági életben mint sikeres vállalkozó megtalálta a helyét.

Ez a kép se mostanában készült. Kádár János Hruscsovval bejárja a Borsodi Vegyi Kombinátot. Sietősen . Utána várja őket a nagy vadászat a közeli erdőben. Jobbról a szép emlékű dr. Szántó István a kombinát legendás vezérigazgatója. Sokat köszönhetek neki. Ugyanis amikor a Borsodi Vegyészhez kerültem száműzetésbe mindenki azt sejtette, hogy az öreg a rokonom. Nem sokat tettem, hogy cáfoljam. Így aztán úri dolgom volt. Ha kérdezték, mi van a vezérrel, megköszöntem, jól van . Szegény elhunyt már, de nekem ezt nem kellett tudni. S a lényeg balról , hetykén kalapban dr. Bodnár Ferenc megyei első titkár mosolyog a kamerába

Megbízható információim vannak, hogy Feri bácsi ismét Miskolcon van. Az egyik öregotthonban él, s a napokban a Calypsoban látták Hódi Zoltánnal. Próbáltam volna beszélni vele, de állítólag a média elől elzárkózik. Bezzeg az előtt, nem volt olyan Észak-Magyarország amelynek az első oldalán ne virítson ránk. Lehet, rájött, mostanra, hogy a jóból is megárt a sok. Különben, ha kedve volna beszélgetni, ezer kérdésem lenne.  Azokból a régi békebeli időkből.

Időközben kezembe került egy készülő könyv  – szerzője Csala László a Déli Hírlap alapító főszerkesztője  – a kéziratot egy ültő helyemben olvastam el.  Igazából azoknak érdekes akik ismerik az írás szereplőit.  Én ezek közé tartozom. Magam is benne vagyok igaz, nem a legjobb színben.  Még se szólhatok semmi, jogos a kritika. Ugyanitt Bodnár Ferencről is esik néhány keresetlen szó. Például, hogy Pestre űzetése idején az elvtársak nem hagyták magára, kapott szép lakást és egy attasé állást is. A kevéske kiemelt nyugdíjához , miközben magyarul is se beszélt valami tökéletesen.  Felszólalásait  Csala László korrigálta.

Várom a könyv megjelenését, a kiadó jelentkezését. Igazi kortörténet. Rólunk, nekünk akik még ismerték azokat a mára megszelídült időket.