Strandra magyar – érdemes vonatozni a Balatonra és a Velencei tóhoz
Stadlerrail Bussnang AG MÁV FLirt 017 © Susann Basler

 

 

Június 17-én, szombattól két és fél hónapon át nyári menetrend szerint közlekednek a vonatok, a több mint egymilliós, nyári, balatoni utasforgalom színvonalasabb kiszolgálása érdekében.

  • Idén már öt elemből álló kedvezménycsomag közül választhatnak az utasok. Az egyszerűen megváltható és jelentős árengedményt kínáló ajánlatokkal váltja ki a vasúttársaság a kevésbé elterjedt Balaton Mix jegyet. Teljesen új konstrukció a Balaton-bérlet, az e-Balaton- és e-Velence-ajánlat, a Balatoni füzetjegy, valamint a Balaton Card kedvezménykártya, viszont a Vakáció bérlet már tavaly is népszerű volt a diákok körében.
  • Idén is közlekednek új és már megszokott fantázianevű járatok: KÉK HULLÁM, TEKERGŐ, KATICA, Siófoki FLIRT, DÉLIàPARTI, BALATON Expressz, Ezüstpart Expressz, Aranypart Expressz, Aranyhíd Expressz és éjszakai Bagolyvonatok.
  • Szombaton és vasárnap reggel a Balaton felé, délután Budapest irányába érdemes a Keszthelyi FLIRT gyorsvonatot vagy a Siófoki FLIRT sebesvonatot választani, amely a Déli→Parti sebesvonatoknál is gyorsabb és kényelmesebb eljutást biztosít. A Siófoki FLIRT menetideje Kelenföld–Szabadifürdő szakaszon mindössze 1 óra 4 perc.
  • Hétvégenként a G30-as jelzésű járatokkal juthatnak el a leggyorsabban a strandolók a Velencei-tóhoz. Kelenföldről 25 perc alatt Velencére érhetnek az utazók.
  • A MÁV-START jelentősen növeli bizonyos vonatok kerékpárszállítási kapacitását és bővíti a kötelező kerékpárhelyjegy-váltással közlekedő vonatok számát. A megnövelt kerékpárszállító kapacitással induló vonatokon nagy befogadóképességű bicikliszállító kocsi közlekedik, ezekre nem kell kerékpárhelyjegyet váltani.
  • Tavaly ősz óta nem közlekedtek személyszállító vonatok a déli part mentén, ezért nagyon fontos, hogy a helyi lakosok, turisták körültekintően és szabályosan közlekedjenek. Kizárólag a kijelölt vasúti átjárókat használják!
  • A SEA←YOU vonatokkal olcsón és két extra nyaralónapot szerezve juthatnak el a tengerhez a nyaralni vágyók. Ezeket a hálókocsis vonatokat június második felétől már naponta indítja az Adriára a MÁV-START-tal közösen a szlovén és horvát állami vasúttársaság. A vonatok Budapestről este kelnek útra, és másnap reggel már a szlovén vagy a horvát tengerparton ébrednek az utasok.
  • Egyre több felújított 2. generációs IC-kocsi és távolsági gyorsvonati kocsi jár a Balaton felé.

 

A vonattal nyaralni indulók 2017 nyarán is az utazási igényekhez igazodó járatok közül választhatnak, a Balaton északi és déli partja felé egyaránt. Június 17. és augusztus 27. között korszerű, légkondicionált motorvonatok, InterCity-kocsik, hétvégén plusz vonatok, kerékpárszállítási lehetőség várja a magyar tengerhez utazókat.

 

A Balaton északi partjának vonatközlekedése

 

A korábbi években megismert Kék Hullám, Tekergő és Katica vonatokkal ismét utazhatnak a Balaton északi partjára nyaralni indulók. Változás a korábbi évekhez képest, hogy a Tekergő gyorsvonatok gyorsvonati pótjegy váltása nélkül lesznek igénybe vehetők.

A Balaton északi partjára vonattal utazók idén is számos eljutási lehetőség közül válogathatnak. Munkanapokon 30, hétvégenként napi 40 közvetlen járattal juthatnak el az utasok az északi parti állomásokra és vissza. Székesfehérvári átszállással ezenkívül még további 8 vonat közlekedik.

 

A Budapestről Tapolcáig naponta kétóránként közlekedő, hét pár Kék Hullám sebesvonat Balatonfüredig csak Kelenföldön, Székesfehérváron és Balatonalmádiban áll meg, Balatonfüred és Tapolca között pedig minden állomáson és megállóhelyen. A vonatokhoz légkondicionált InterCity-kocsit és 16 darab bicikli szállítására alkalmas kocsit is kapcsolnak. Ez utóbbi igénybevételéhez kerékpárhelyjegyet is váltani kell. A Kék Hullámmal érhetünk a leggyorsabban Balatonfüredre, az út 1 óra 52 perc Kelenföldről.

 

 

A Budapestről Tapolcáig közlekedő Tekergő gyorsvonatok csak a nagyobb forgalmú állomásokon és megállóhelyeken állnak meg. A Tekergőkön felújított, kényelmes kocsikban utazhatnak a nyaralni indulók. A vonatokon 16-47 kerékpár számára lesz hely, ezekben nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi közlekedik, ezért a Tekergő kifejezetten ajánlható a kerékpárral utazóknak. A vonat gyorsvonati pótjegy váltása nélkül igénybe vehető, ezért ez a legkedvezőbb árú járat a Balaton északi partjára.

 

 

Budapest és Balatonfüred között Katica sebesvonatok közlekednek, 134 perces menetidővel. Hétvégén a Balatonra 6:35 és 18:35 között, Balatonfüredről a fővárosba 9:11 és 21:11 között kétóránként indulnak. Munkanapokon napi négy Katica közlekedik irányonként. A Desiro típusú motorvonatok a babakocsival utazók, valamint a kerekes székes utasok számára is akadálymentes közlekedést biztosítanak. A Katicákon 4-12 kerékpár szállítható, kerékpárhelyjegy váltásával.

 

 

Vasárnaponként 16:21-kor, Balatonfüredről Budapest-Délibe új, Fecske elnevezésű sebesvonat közlekedik, az utána induló Katica sebesvonat zsúfoltságának csökkentése érdekében.

 

Közvetlen vonatok az ország több pontjáról az északi partra

 

Nyíregyháza, Debrecen és Szolnok érintésével Záhonyból, valamint Szombathelyről közvetlen vonat indul az északi parti üdülőhelyekre. A Záhonyból induló vonaton 43-47, Szombathelyről pedig 16 darab bicikli szállítható kerékpárhelyjegy váltásával.

 

A Balaton déli partjának vasúti közlekedése

 

A Balaton déli partjára vonattal utazók idén is megtalálják a számukra legkedvezőbb eljutási lehetőséget, munkanapokon 22, hétvégenként napi 31 vonattal juthatnak el az utasok a déli parti állomásokra.

 

A Balaton expresszvonatok Budapest-Déli és Keszthely között kétóránként közlekednek, a tó partján csak a forgalmas állomásokon és megállóhelyeken állnak meg. A menetidő mindössze 71 perc Kelenföld és Siófok között. A vonat fedélzetén mindenkinek garantált ülőhelyet biztosítanak, akár a légkondicionált, kényelmes InterCity-kocsik egyikében. A helybiztosítási kötelezettség a kerékpárokra is vonatkozik, az expresszvonaton 28 bicikli szállítható – kerékpárjegy és kerékpárhelyjegy váltásával. A kocsik várható megállási helyét a legtöbb állomáson, a peronon is jelzik, így az utazók gyorsabban és könnyebben megtalálhatják azt a kocsit, ahová jegyet váltottak.

 

A legnagyobb forgalmú üdülőhelyek felé utazva szombaton és vasárnap reggel a Balaton felé, délután Budapest irányába érdemes a Keszthelyi FLIRT gyorsvonatot választani. Gyorsvonati pótjeggyel vehető igénybe; a légkondicionált, alacsonypadlós motorvonatokkal közlekedő járatot könnyebben használhatják a babakocsival utazók vagy a kerekes székes utasok is.

 

A hétvégén közlekedő Siófoki FLIRT sebesvonatok a Déli→Parti sebesvonatoknál is gyorsabb és kényelmesebb eljutást biztosítanak. A vonat első része Balatonszentgyörgyig közlekedik, Balatonszárszóig csak Kelenföldön, Szabadifürdőn és Siófokon, Balatonszárszótól viszont minden állomáson és megállóhelyen megáll. A vonat másik része Siófoktól Balatonszemesig közlekedik, és minden állomáson megáll. A vonatok Budapestről 7:05-kor, 9:05-kor és 11:05-kor indulnak, Budapestre 16:54-kor, 18:54-kor és 20:54-kor érkeznek vissza. A járatok Siófok és Balatonszentgyörgy között felár nélkül, Budapestről utazva gyorsvonati pótjegy váltásával vehetők igénybe.

Siófokra és az Aranypartra a leggyorsabban a Siófoki FLIRT sebesvonatokkal lehet eljutni. A Kelenföld–Szabadifürdő szakaszon a menetidő mindössze 1 óra 4 perc.

 

Budapestről a Balatonra kétóránként eljuthatunk a Déli→Parti sebesvonatokkal is, melyek a magyar tenger partján minden állomáson és megállóhelyen megállnak, ezáltal a déli part valamennyi üdülőhelye könnyedén elérhetővé válik. Ez a vonattípus csoportos utazásra és kerékpáros utasoknak is ajánlott, mert a Déli→Parti sebesvonatok nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsival közlekednek, melyben 28 bicikli fér el.

 

Közvetlen vonatok az ország több pontjáról a déli partra

Az Ezüstpart expresszel Miskolcról Siófokon át Keszthely irányába lehet utazni a hét minden napján. A vonaton 44 bicikli szállítható, kerékpárhelyjegy megváltása szükséges.

Az Aranyhíd expressz Szeged és Keszthely között Kecskemét és Kiskunfélegyháza érintésével hétvégén és ünnepnapokon közlekedik – az idei szezontól megújult járművekkel. A vonaton 25 bringa vihető kerékpárhelyjegy váltásával.

Az Aranypart expresszen Záhonyból Nyíregyházán, Debrecenen és Szolnokon át Keszthelyre lehet eljutni. A vonaton 44 bicikli szállítható, kerékpárhelyjeggyel.

Győrből Keszthelyre közvetlen eljutást kínál a Tanúhegy expressz, kényelmes, felújított kocsikkal és 8 kerékpárhellyel – kerékpárhelyjegy váltása kötelező!

A Kaposvárról Fonyódon át Szombathelyre közlekedő vonaton 16, a Pécsről Kaposváron és Fonyódon át Siófokra, illetve Tapolcára közlekedő sebesvonaton 8-8 kerékpár szállítható.

 

Bagolyvonatok

Június 17-től augusztus 27-ig csütörtökönként, péntekenként és szombatonként késő este és éjjel is közlekednek vonatok a Balatonra. Ezeken vasútőr és esetenként rendőri járőrszolgálat is felügyeli a rendet.

Menetrendek:

Budapest-Déli: 22:40, Siófok: 0:31, Fonyód: 1:35

Budapest-Déli: 23:40, Siófok: 1:45, Fonyód: 2:43, Keszthely 3:27

Keszthely: 23:35, Fonyód: 0:20, Siófok: 1:16, Budapest-Déli: 3:04

Fonyód: 2:05, Siófok: 3:05, Budapest-Déli: 4:59

 

Velencei-tó

A Budapesttől 45 kilométerre található Velencei-tó gyorsan és kényelmesen megközelíthető vonattal. A Z30-as és a G43-as jelzésű vonatok félóránként indulnak Velencére és Gárdonyba.

 

A Budapest-Déli és Székesfehérvár között közlekedő, óránként induló Z30-as zónázó vonatokkal a turisták, strandolók a Velencei-tó minden állomására eljuthatnak. A zónázó vonatok Kelenföld és Érd alsó között nem állnak meg, ennek köszönhetően a főváros (Kelenföld) és Velence közötti utat 31 perc alatt teszik meg.

 

A G43-as gyorsított személyvonatok budapesti végállomása Kőbánya-Kispest, így Velence és Gárdony Dél-Pest térségéből is közvetlenül elérhető. Az utazási idő Kőbánya-Kispest és Velence között 55 perc.

 

Hétvégenként a Velencei-tóhoz a leggyorsabb eljutást a G30-as járat biztosítja. Szombaton és vasárnap a Déli pályaudvarról a tópartra a délelőtti, Budapest irányába pedig az esti időszakban két pár gyorsított személyvonat is közlekedik G30-as jelzéssel. A plusz járatokkal Kelenföldről 25 perc alatt Velencére érhetnek az utazók.

 

Plusz két nap nyaralás a SEA←YOU vonatokkal

 

Olcsón és két extra nyaralónapot szerezve juthat el a tengerhez, aki a SEA←YOU vonatokkal utazik. Idén nyáron már naponta indítja hálókocsis vonatait az Adriára a MÁV-START-tal közösen a szlovén és horvát állami vasúttársaság. A vonatok Budapestről este kelnek útra, és másnap reggel már a szlovén vagy a horvát tengerparton ébrednek az utasok. A június második felétől elérhető új járatokra érdemes előre lefoglalni a fekvőhelyeket vagy a fülkét.

Június 23-tól augusztus 25-ig, minden este 20:30-kor a Déli pályaudvarról – kerékpárszállító kocsival kiegészítve – startol az Istria SEA←YOU vonat Koper és Fiume (Rijeka) célállomásokkal. A Keleti pályaudvarról az Adria SEA←YOU vonat június 16-tól szeptember 8-ig szintén naponta köti össze a magyar fővárost a dalmát partvidék központjával, Splittel. A fiumei és a spliti vasútállomástól szinte minden fontos tengerparti nyaralóhelyre indulnak buszok; emellett Split különlegessége, hogy a vonatról azonnal kompra lehet szállni Brač vagy Hvar szigetek felé.

A három vasúttársaság a családok és a fiatalok pénztárcájához szabta az árakat: a vonatjegy Isztriára már 49 euróért (jelenlegi árfolyamon 15 190 forintért) megváltható, oda-vissza útra. A menetrendet minden esetben úgy alakították ki, hogy reggel érkezzenek az utasok a tengerpartra, a nyaralás utolsó napján pedig este indulhatnak vissza; a vonatok másnap reggel érnek a magyar fővárosba. Ezzel a nyaralás két nappal megtoldható, a vonaton pedig a tengerparti szállás áránál jóval olcsóbban kínálnak fekhelyet. Családok, baráti társaságok a 4-6 ágyas fülkéket, párok a kétágyas elhelyezést választják szívesebben.

 

Kerékpárszállítás

 

A Balaton északi partjára utazó kerékpárosok számára a MÁV-START a Tekergő gyorsvonatokat ajánlja, melyek gyorsvonati pótjegy és kerékpárhelyjegy váltása nélkül vehetők igénybe. A Tekergőkön nagy kapacitású kerékpárszállító kocsik közlekednek, melyekben 16-47 darab bicikli szállítható. A Balaton déli partjára a Déli parti sebesvonatokon 28 darab kerékpár szállítható, kerékpárhelyjegy váltása nélkül.

Idén nyáron a balatoni kerékpárszállítás zsúfoltságának megszüntetése, illetve a bicikliszállítási kapacitások jobb elosztása érdekében jelentősen kibővítik a kötelező kerékpárhelyjegy-váltással közlekedő vonatok számát, azonban nem lesz helyjegyváltási kötelezettség a nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsit továbbító sebes- és gyorsvonatokon.

A déli parton a Balaton, az Aranypart, az Ezüstpart és az Aranyhíd expresszvonatokat, a gyorsvonatokat és a Siófoki FLIRT, valamint a Keszthelyi FLIRT vonatokat is csak kerékpárhelyjegy megváltásával lehet igénybe venni. A Déli parti sebesvonat kerékpárhelyjegy-váltási kötelezettség nélkül, nagy befogadóképességű bicikliszállító kocsival közlekedik, a tavalyi megoldáshoz hasonlóan. Az északi parton a Kék Hullám és a Katica sebesvonatokat kerékpárhelyjeggyel lehet igénybe venni.

 

A biztonságos és komfortos kerékpárszállításon túl a MÁV-START kedvező árú jeggyel várja a bringásokat. A kerékpáros túrajeggyel az ország bármely területéről – a megtett távolságtól függetlenül – egységesen 420 forintért szállítható kerékpár a Balatonhoz, a Fertő tóhoz és a Tisza-tóhoz. Így nemcsak a tavakhoz lehet eljutni, hanem a tavak körüli állomások, megállóhelyek között utazva sem kell aznap újabb kerékpárjegyet váltani. A túrajegy érvénytartamán belül korlátlan számú kerékpárszállítást biztosít (oda és vissza irányban is) a Balaton-parton. Az utasnak természetesen a megfelelő menetjeggyel – és esetenként a kerékpárhelyjeggyel – rendelkeznie kell (www.mavcsoport.hu/kerekpar).

 

Jegyvásárlási lehetőségek

 

A menetjegyek, de akár az IC pót- és helyjegyek is megvásárolhatók az egyre több helyen megtalálható jegyértékesítő automatákból. Budapest és a Balaton között a Déliben, a Keletiben, Kelenföldön, Kőbánya-Kispesten, Velencén, Velencefürdőn, Gárdonyban, Agárdon, illetve Balatonfüreden található jegyértékesítő automata. A teljes lista elérhető a www.mavcsoport.hu oldalon.

 

Aki szeretné elkerülni a pénztári sorban állást vagy attól fél, hogy az indulás előtt már nem lesz helye az IC-vonatokon, az interneten is megvásárolhatja belföldi vasúti menetjegyét vagy bérletét. Az online vásárolt jegy a jegykiadó kioszkokból vagy automatákból is átvehető, de 3 százalékos kedvezmény jár az okostelefonon, laptopon bemutatható vagy otthon kinyomtatható e-vonatjegy használatáért.

 

Kedvezmények a Balatonhoz és a Velencei-tóhoz utazóknak

 

A MÁV-START új üzletpolitikai kedvezményrendszert dolgozott ki a nyári szezonra, elsősorban a Balatonhoz és a Velencei-tóhoz utazóknak. A kedvezménycsomag öt elemből áll: Balaton-bérlet, Vakáció bérlet, e-Balaton-, e-Velence-ajánlat, Balaton Card kedvezménykártyába foglalt vasúti kedvezmény és Balatoni füzetjegy.

 

Vonatjegyet az internetről – akár 15% kedvezménnyel!

 

A Velencei-tóhoz, illetve a Balatonhoz a menetrendi keresőben @ jellel jelölt vonatokra az online váltott, e-vonatjegyek esetében már megszokott 3% helyett 15%-os kedvezményt biztosít a vasúttársaság. A kedvezménnyel a vasúttársaság célja, hogy a frekventált csúcsidei vonatokról a szabad kapacitással rendelkező, csúcsidőn kívüli vonatokra terelje az utasok egy részét, ezzel csökkentve a zsúfoltságot. Emiatt az e-Balaton és az e-Velence kedvezménnyel vásárolt jegyek csak meghatározott (a menetrendben @ jellel jelölt) vonatokon vehetők igénybe. E-Balaton jegy esetén előírás a balatoni kiinduló vagy célállomás, e-Velence esetén pedig Velence, Velencefürdő, Gárdony vagy Agárd állomás lehet az úti cél vagy az indulási pont.

 

Balaton-bérlet

 

Budapestről a Balatonra korlátlan számú utazást biztosít a 30, 60, illetve 90 napra váltható Balaton-bérlet. (A bérlet már június 1-jétől megváltható, legkorábban június 16-tól érvényes.)

 

Bérlet neveÁraMegvásárolható
Balaton 3019900 Ft2017. szeptember 1-jéig
Balaton 6034900 Ft2017. augusztus 1-jéig
Balaton 9049900 Ft2017. július 1-jéig

 

Balatoni füzetjegy

 

A 10 szelvényt tartalmazó füzetet egyszerre több utas is használhatja. Egy szelvény az utazás megkezdése napján érvényes, bármely belföldi állomásról a Balatonra utazva, illetve a balatoni állomások között is. A Balaton füzetjegy június 16-tól augusztus 27-ig használható fel.

 

Vakáció bérlet a diákoknak

A tavalyelőtt bevezetett Vakáció bérlet főleg a fiataloknak szól. Az érvényes diákigazolvánnyal megvásárolható 15, 30, 60 vagy 90 napos kedvezményes bérlet korlátlan utazást biztosít másodosztályon és – idén újdonságként – a MÁV-START mellett a GYSEV teljes belföldi hálózatán is. Szintén újdonság idén a 15 napos érvénytartamú Vakáció bérlet. A Vakáció bérlet további előnye, hogy a bérlet mellé gyorsvonati pótjegyet sem kell váltani, viszont fontos tudni, hogy a többi feláras vonat esetén (pl. InterCity) a pót- és helyjegyek megváltása alól nem ad mentességet. A köz- vagy felsőoktatásban részt vevő, érvényes magyar, vagy nemzetközi nappali és esti tagozatos diákigazolvánnyal rendelkező tanulók, hallgatók június 1-jétől válthatnak Vakáció bérletet (érvényes leghamarabb június 16-tól). Ez a bérlet vasúti személypénztárban, jegyértékesítő automatából és interneten, akár e-vonatjegyként is megváltható, és szeptember 30-ig használható fel; az érvényesség kezdetét az utas választhatja meg (https://www.mavcsoport.hu/vakacio).

A 15 napos bérlet ára 9900 forint, szeptember 16-ig vásárolható meg; a 30 napos 15900 forintért szeptember 1-jéig, a 60 napos 24900 forintért augusztus 1-jéig, a 90 napos pedig 34900 forintért július 1-jéig váltható.

Dolgozói bérlet mellé 33%-os kedvezmény

Június 16-tól szeptember 30-ig 33 százalékos kedvezménnyel utazhat a MÁV-START és a GYSEV belföldi hálózatán, aki utazása megkezdésekor érvényes dolgozói vasúti bérlettel rendelkezik. A vasúttársaság nyári akciója lehetőséget ad a naponta vagy rendszeresen ingázóknak arra, hogy nyáron az ország egyéb pontjaira is – legyen az a Balaton, a Velencei-tó, a Mátra vagy más úti cél – kedvezményesen vonatozzanak (https://www.mavcsoport.hu/dolgozoi33). A 33%-os kedvezmény akkor vehető igénybe, ha a kedvezményes jegy érvénytartamának első napján a vonattal utazó személy rendelkezik érvényes, tetszőleges viszonylatra szóló, saját részre (igazolványszámra) kiállított dolgozói vasúti bérlettel.

Diákmunkások az utasokért

A nyári időszakban diákok, hoszteszek segítik az utasokat a budapesti főpályaudvarokon az egysoros sorban állásnál, illetve menetrendi információk nyújtásával számos Balaton-parti állomáson. De fiatalok segítenek a kocsiknál a bicikliseknek a kerékpárok fel- és leadásában is.

 

Járműfejlesztések (CAF, felújított, 2. generációs IC, 20-35)

A MÁV-START folyamatosan dolgozik járműparkja megújításán. Több belföldi, illetve nemzetközi forgalomban közlekedő kocsi komfortosításon, illetve teljes körű nagyjavításon ment át.

Forgalomba álltak az első felújított – 200 km/órás sebességre alkalmas, nemzetközi forgalmú – CAF kocsik. A 77 darab CAF járműből első körben 47 kocsit újít fel a vasútvállalat (várhatóan 2018-ig). A korszerűsítés során teljesen megújul a járművek belső tere (belső burkolatok, ülések), emelik a kocsik komfortfokozatát (LED-es olvasólámpák, új utastájékoztató rendszer, ülőhelyfoglaltság-kijelző, vészhívó, videomegfigyelő központ és tűzjelző-berendezés), illetve a gyártás óta eltelt időszakban korszerűtlenné vált berendezések cseréje (átépített klímaberendezés). A kocsikat az új IC+ dizájn szerint festik át. A felújított CAF kocsikkal a Budapest és Hamburg között közlekedő Hungária EC vonatok esetében találkozhatnak.

A hazai InterCity-forgalom gerincét képező, úgynevezett 2. generációs IC-kocsik is belső komfortjavításon esnek át, melynek során – az IC+ kocsik belső megjelenéséhez illeszkedve – a teljes belső tér megújul, a kocsik új üléshuzatot kapnak, vizuális utastájékoztató berendezést és 230 V-os csatlakozókat építenek be. Továbbá műszaki jellegű korszerűsítéseket is elvégeznek (ajtók teljes felújítása, automatikus ajtózárási rendszer kialakítása, új energiaellátó berendezés). A felújított kocsik nyáron, a Balaton-parton közlekednek, illetve megjelennek majd Pécs, Nyíregyháza és Miskolc felé.

A távolsági forgalomban részt vevő gyorsvonati kocsik egy részét is komfortosítják: a kocsibelsőket új arculat alapján alakítják át (teljesen felújított belső burkolatok, ülések), az előtérben kerékpárszállító részt hoznak létre, új automata ajtókat (nyomógombos működtetést) építenek be, és műszaki jellegű korszerűsítéseket is végeznek (új fűtésvezérlés, szenzoros vízcsap, hangosítóberendezés). A komfortjavított gyorsvonati kocsikkal a nyári időszakban a Balaton északi partján, továbbá Debrecen, illetve Szeged felé találkozhatnak az utasok.

 

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Telefon: (06-1) 511-3186  l  E-mail: sajto@mav.hu l www.mavcsoport.hu