Új alapokra helyezik a magyar repülőgépipart – újra szárnyalunk – helyünk lesz a felhők felett

 

Motiváló életpálya-modell készül a fiatal végzősök itthon maradása, valamint a repülőgépiparban való elhelyezkedésük támogatása érdekében. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő – mint az AEROPLEX tulajdonosi joggyakorlója – üdvözölte a magyar repülőgépes szakemberképzés érdekében tett közös törekvéseket.

 

A repülőgépes szakemberképzés támogatása érdekében írt alá új alapokra helyezett együttműködési megállapodást ma az állami tulajdonú AEROPLEX Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Korlátolt Felelősségű Társaság és a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziuma. A program nagy hangsúlyt fektet az oktatás, illetve képzés fókuszára, a magyar repülőgépipar, azon belül a repülőgép – javítás, – karbantartás és – kiszolgálás mindenkori igényeinek figyelembe vételével.

 

Demény Árpád, az Aeroplex Kft. ügyvezető igazgatója elmondása szerint, „A cég és a gimnázium kapcsolatának, együttműködésének új alapokra való helyezése együttesen szolgálja a magyar oktatást, valamint a magyar repülőgépipart egyaránt. Az említett közös projekt mihamarabbi sikeres elindítása különösen fontos, tekintettel a magyar, illetve a nemzetközi repülőgépiparban, és repülőgép karbantartásban tapasztalható szakemberhiányra, valamint a jogosított szakemberállomány magas átlag életkorára.”

 

Az AEROPLEX Kft. a szakgimnáziumban tanulók számára tanévközi és nyári gyakorlati lehetőséget biztosít, valamint hozzájárul a képzés színvonalának emeléséhez, a tanulmányok során hasznosítható dokumentációk, eszközök, berendezések átadásával. A cég hosszútávú céljai között szerepel, hogy ösztöndíj-szerződéssel támogasson tanulókat, ezzel erősítve a kétoldalú kötődést, valamint a képzést követő itthoni munkavégzés iránti motivációt. A vállalati stratégia meghatározásánál elsődleges szempont, hogy a munkavállalók részére olyan egységes, tervezhető karrier rendszert tudjon bemutatni, mely felöleli a szakmai karrier minden lépcsőjét, vázolva a hozzájuk tartozó szakmai elvárásokat, megbízási szinteket és bérezési rendszert.

Az együttműködés célja, egy motiváló életpálya modell megteremtése, mely a fiatal végzősök itthon maradását, a magyar repülőgépiparban való elhelyezkedésének támogatását szolgálja.

Kovács Attila, a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziumának igazgatója nyilatkozta, hogy „Az AEROPLEX és a szakgimnázium eddigi együttműködésének kibővítése, a diákok számára kiszámítható életpályát és lehetőségeket nyújthat. A közösen kialakított életpályamodell és jövőbeni tanulmányi szerződések célzott szakmai fejlődést, és biztos elhelyezkedést garantálnak a pályát választók számára.”

Az együttműködés álltal, egy gyümölcsöző folyamat kezdődött meg a felek között. Az AEROPLEX, a saját jövőbeni szakemberei képzésében, már a kezdetektől részt vállalhat, a szakgimnázium pedig a minőségbiztosításban, a szakmai tartalmak gyakorlati alkalmazásának, céges környezetben történő megvalósításában mutathat előrelépést.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő – mint az AEROPLEX tulajdonosi joggyakorlója – üdvözölte a magyar repülőgépes szakemberképzés érdekében tett közös törekvéseket, és mindenkori támogatását fejezte ki azon erőfeszítéseket illetően, melyek az együttműködés jövőbeni hatékonyságát növelik.