Vége a szájhősködésnek – Némethonban kemény fellépés a gyűlöletbeszéd ellen – háború a névtelen, rágalmazó gyilkos hozzászólások ellen

Vitákat kiváltó törvényt fogadtak el Németországban. A Facebook, Twitter, YouTube, valamint egyéb közösségi oldalak és megosztók akár 50 millió eurós (15,4 milliárd forintos) büntetést is fizethetnek, ha nem távolítják el időben a gyűlöletbeszédet és más illegális tartalmakat felületükről. A „Facebook-törvény” októberben lép életbe. Ennek értelmében a közösségi oldalaknak 24 óra alatt el kell távolítaniuk az „egyértelműen” illegális tartalmakat – legyen szó gyűlöletbeszédről, rágalmazásról vagy erőszakra való felbujtásról. A kevésbé egyértelmű esetekben legfeljebb egy hetük lesz cselekedni. Amennyiben nem tesznek eleget kötelezettségüknek, előzetesen 5 millió eurós büntetést szabhat ki rájuk a német állam, ám az idő előrehaladtával az összeg akár 50 millió euróra is felkúszhat. Jogi aktivisták szerint a törvény sérti a szólásszabadságot, az pedig aránytalanul nagy terhet jelent a techvállalatoknak, hogy meg kell állapítaniuk az online-tartalmak jogszerűségét.

Ha nálunk is így rendelkeznek  – összeomlik a bűnüldöző hatóság.

Szerény véleményem szerint elegendő lenne a névtelenség lehetőségét megszüntetni és innentől kezdve maradna a polgári pereskedés vagy a célravezetőbb önbíráskodás. Én őszintén megmondom az utóbbi célravezetőbb és hatásosabb. Van Miskolcon egy kör, név szerint ismerem akik sanda módon nevük elhallgatásával alkoholos állapotban a  homályból  írogatnak. S tehetik. Csupán annyit kellene tenni, hogy az IP cím megadás nélkül senki ne szájhősködhessen.