Milliókat nyernek ezzel a rafinériával – nem kell sikkasztani amúgy is dől a lé – sok egy forintosból várat is épithetünk

Rájöttem valamire, csak a NAV meg ne tudja. Szerintem minden kiskereskedelmi hálózatnak lehet egy milliárdos bevételi forrása, egy forintos kassza amelyet minden bizonylat nélkül adózatlanul kivehet a kasszából.

Kezdem azzal, hogy mi abban a bárgyú hitben leledzünk, hogy ezek a kilencesre végződő árak egyszerű lélektani fogások. Csak azért nem kerekítik fel, hogy bensőnkben némi megnyugvást jelentsen, hogy mégse 400 forint a nyalóka csak 399. S mi ezt be is nyeljük. Régi bevált trükk, igazából először Bécsben fedeztem fel ezt a rafinériát. Ám akkoriban egy schilling még azért ért valamennyit. Forintban is.

Sok kicsi nagyon sokra megy

Most viszont más a helyzet. Minden egyes árucikknél  ha nem kártyával fizetek – hanem készpénzben – akkor valójában a teljes összeget adom a pénztárosnak. S a kerekítés szabályai szerint a forintomat nem kapom vissza.  Noha az összegzésnél már ezek a forintosok nem is jelennek meg a hivatalos bevételben csak a kaszában. Még ha akarná se tudná mert ilyen apró már hivatalosan nincs forgalomban.

Tegyük fel, hogy naponta 10 ezer ilyen tételt számláznak egy kaszánál , az egy hónapban 300 ezer forint pénztáranként. Egy Lidlben vagy Aldiban legalább ötször 300 ezer azaz másfél millió egyszerűen kiemelhető lenne minden bizonylat nélkül.  Gondolom a dolgozók ilyenre nem vetemednének, egyébként is a központ a tulajdonos is tisztában van ezzel a szürke jövedelemmel és valahol be is kalkulálja. Ilyenkor mondja a magyar a sűrű fillér jobb mint a ritka forint. Hogy milyen igazunk van. Aki erről többet és szakszerűbben tud valamit ossza meg velünk.