A bánya  nedűje  – ezt is én írtam – a Borsodi Vízről

 

Ezt kóstoljátok meg – Szántó Lajos, edelényi bányász, Lali bácsikám egy csatos üvegből tölti ki a frissen pezsgő vizet – jobb, mint a szóda. Nem csak a szomjat oltja, megszünteti a másnaposságot. Idáig sorba álltunk érte, de újabban egy ember csak ezt töltögeti. A siktából jövet, fejenként három palackot kapunk. Egyet tudok adni, az üveget kérem vissza. Nem is maradunk adósa. Sokáig úgy járunk rá, mint a jó kútra.

 

Mára már mindenki ismeri a Borsodi Víz egyedülálló karrierjét. Egy jól sikerült fúrás után a 175 méteren levő vágatban feltört a víz. Nagy kincs ez a bányában, ha tudják, mit ér. Először bosszúsan gumicsizmában tapicskolnak benne, mígnem rájönnek nemcsak, hogy iható, de csodákra is képes ez a nedű. 1957–ben a szén, a minél több szén a fontos. A víz csak hátráltatja a fejtést, lassan nehezen fogják fel, hogy hasznosítani is lehetne. Lukács András a Borsodi Víz Kft. utolsó tulajdonosainak egyike máig is tanácstalan – megmagyarázhatatlan, hogy ez a termék gyakorlatilag kiszorul a piacról. A szupermarketekben, hegyekben állnak a különféle hazai és külföldi ásványvíznek nevezett pancsok. A kamionok ezrei drágán fuvarozzák a vizet ide-oda az országban, s mi helyben is ilyen olyan madárlátta, világot járt műanyagpalackosokat iszunk.

 

Az ötvenes évek végén a bányaüzem a védőitalként kezdi töltögetni. Faládákban másfél literes csatos üvegekben igazi sikertermék. Marketing semmi, elegendő a szóbeszéd, az egyenes, vírusos szájhagyomány – ennek a nedűnek csodatevő hatása van. Jó a gyomorbántalmakra, oltja a gyomorégést és eltünteti a macskajajt. Ki ne feledjem – állítólag még a férfierőt is növeli. Ám mivel ezt nem ló, hanem jó erőben számolják, csak nem tüntethetik fel a palackon. A hiánygazdálkodás körülményei között nem csoda, hogy hamarosan a Miskolci Likőrgyár jogelődje a kis kézi palackozó gazdája. Ekkor már a környező települések boltjaiban is kapható az egyre kedveltebb termék. A palackozó üzemnek néhány éven belül ismét új gazdája lesz, a Borsodi Sörgyárhoz társul. Hiába minden, itt sem kezelik rangján a méltán nevezetes természetes innivalót. Gondolom egy sörgyárban ez sosem lesz prémiumtermék. A hetvenes évek közepén a sörgyártól jó taktikai érzékkel veszi át a borsodsziráki téesz a palackozót. A legendás Botya Péter vezette téesz melléküzemága csúcsra járatja a kitermelést. A vezető elvtársak irodáiban sorjáznak a zöld és fehér dugaszolt palackok. Ki ne emlékezne rá, külsőre csaknem olyanok, mint a sörösek csak egy kicsit dundibbak.

A kilencvenes évek eleje a piacgazdaság kiépülésének időszaka. Így aztán mi sem természetesebb, hogy a kis üzem az első adandó alkalommal önállósul. Szeretnénk hinni, hogy a káeftévé avanzsált üzem innentől lakodalmas menet. Hiszen már hivatalos papírjuk is van, hogy ez a bánya gyöngye – vagy könnye – nátriumhidrogén-karbonátban és szulfátban gazdag. Olyan, mint a természetes szódabikarbóna. Kitűnő medicina gyomorsavtúltengésre. Most akár a Salvusz, a Míra, a Karlsbadi vagy a Hunyadi mellé is felsorakozhat. Ott lenne a helye a patikákban. Folyik a nagyüzemi palackozás évente több millió liter vizet palackoznak és eladnak. Anyám kedvence lesz. Szerencsém van, a hozzá közeli Bajcsy Zsilinszky úti húsüzletben mindig van. Ha éppen hoznak. A boltosok már frászt kapnak, ha meglátnak – mamám kedvéért három ládára való borsodi vizet válogatnak ki. Ő ugyanis csak a fehér üvegeset szereti. Nincs az, aki meggyőzné, hogy a zöldpalackban is ugyanaz van, mint a fehérben. Egyetlen aduja – ki tudja, hogy nincs e egér a sötétebben, abban nehezebb kiszúrni. Innentől már a kisállatot is keresniük kell a palackokban.

 

A Borsodi Víz – az élet forrása. Már 1995-ben ezzel a nem éppen egyedi szlogennel új köntösben hódit a bányászok lábvize. Még ezt is ellopják. Lukács András szerint most éppen nem is tudja, hogy az utolsó tíz évben többször csődbe ment, felszámolás alatti üzem tulajdonjoga, védjegye kié is lehet. Csak annyit hallott, hogy időnként hol itt, hol ott megjelennek az exkluzív, kis borsodi vizes palackok. Külön rendelésre. Van másfél literes és öt decis kiszerelésben.

Az élet forrása nem apad el. Az úgy bugyog, mint kezdetben. Legfeljebb a szénsav kevesebb benne, de ez már régóta így van. Évtizedek óta dúsítják. Jobb, mint a szóda – fröccsnek fenséges. Az a picike vasas ízecske meg a kellemes szexepilje. S mi még se ezt isszuk. Edelényben se leltem egy palackkal, hogy illusztráljam. A régi, vizes csatosokkal tűntek el, mint a térség tárnái.