Ajándékba kapták a patinás zsidó kollégium épületét – a helyben gyökértelen  EMIH elnyerte, a  gázóra leolvasó nem jut be a házba

Ha valaki még nem tudná ez a Kazinczy utca 12. számú házat a háború előtt a miskolci zsidóság építette, fiú kollégiumnak. Egyébként, ha jól megnézik ugyanolyan piros téglás, mint a Szinva parton állt kórház és zsidó iskola. Az előbbi volt már az államvédelmi hatóság, majd a rendőrség jelenleg a NAV székháza. Az utóbbi, szemközti nagy grundos viszont már régóta lakatlan és egyre romlik az állaga.

Nem mese, a pesti EMIH tulajdona lett a volt BM óvoda, az ősi miskolci zsidóság kollégiuma.

Újabban azt rebesgették, hogy a zsinagógával szemközti hajdani BM óvodát, amely a rendszerváltás óta megszűnt a miskolci zsidó hitközség kapta. Ez nem igaz. A házat nemrégiben ajándékozták oda az Egységes Magyarországi Izraelita hitközségnek, amelynek semmilyen hívő bázisa nincsen a városban. Viszont az elsőszámú táltosuk jó érdekérvényesítő képessége révén megigényelte és megkapta az évszázadok óta működő miskolci hitközség kárára. A bennfentesek szerint még az EMIH vezetése se tudja, mi legyen a sorsa a patinás épületnek. Eladni, értékesíteni nem lehet viszont a felújítása, hasznosítása is százmilliókba kerülhet, amely állami támogatás nélkül kivitelezhetetlen. Már, csak azért sem mert az Amerikából hazatelepült távoli gyökerekkel rendelkező zsidóság hétköznapi hitéletet nem gyakorol. Hívők nélkül nem is sikerülne. Zsinagógájuk,  imatermük, temetőjük sincs a városban.

Így aztán jó ideje magára hagyták az épületet. A gázművek hetek óta próbálja az órát leolvasni, de nem jutnak be. A járdára kihajított felszólításból viszont kitűnik, hogy az EMIH már birtokon belül van.