Hogy kerül a miskolci szinházi muzeumba Bárdy György  legelegánsabb ancúgja  – Kerényi László adta át Mikita Gábornak
Bárdy Györgg
Mikita Gábor örömmel fogadta a felajánlást
A korabeli egy slicces, karcsúsított
A Gerhardt Budapest szabóság akárkinek nem vállalt öltönyvarrást
Gyürhetetlen

Egy csodálatosan szép szabású, sötét csíkos, két soros, slájfolt, hátul középen sliccelt öltönnyel gazdagodott a Miskolci Színészmúzeum – a Thália -ház. Kerényi László dokumentumfilmes, Bárdy György színészóriás egykori öltönyét minden ceremónia nélkül átadta Mikita Gábornak a múzeum vezetőjének. Az adományhoz egy különleges fazonú, méretre készített fekete bőrtalpú bebújós cipő is járt. Miként került Lászlóhoz, Bárdy György ruhája és cipője?  Bevallom, régóta ismerem a sztorit és már régen szerettem volna megosztani Olvasóimmal. Nos, most jött el ennek is az ideje.

Mintha sose használták volna. A ritka kaptafa is a művész úrtól van
Az öltöny bordó bélése
A tapát nézve olyan mintha soha se érintette volna az aszfaltot

A hetvenes évek elején a Vígszínház repertoárjából Miskolcon is előadták a Bolha a fülben című darabot. László fotózás közben barátkozott össze az ismert művésszel. Olyan képeket készített róla, amelyek nagyon elnyerték a tetszését. Annyira, hogy a rajongóinak is ezt dedikálta, s postázta. A munkakapcsolat rövid idő alatt mély barátsággá alakult. László egyetemi éveiben  Vígszínház díszpáholyában nézhette Bárdy művész úr fellépéseit.

Mígnem egyszer megkérdezte barátomtól, hogy szeretne e egy szép sötét öltönyt. A válasz nem volt kétséges  így együtt mentek el a Váci utcai  elegáns Budapest divatszalonba .férfiszabóságba, Bárdy művész úr ezt az öltönyt vitte oda, s megkérte, alakítsák a barátjára. Tüstént. Nem telt bele két nap és Kerényi Laci már ebben feszített a színházban is. S ne feledjük, hogy  Bárdy úr gardróbjából még egy elegáns olasz fazonú bebújós cipőt is választhatott. Szerencséje volt, egyforma a lábméretük. Mindez László emlékezete szerint talán 1972 tavaszán történhetett.

Az eltelt félévszázad László ruhatára többször is kicserélődött. Bárdy úr öltönye és cipője azonban mindvégig a ruhásszekrényük sarkában várta a sorát. Időnként persze meglevegőztették. László egyik barátja ebben nősült, míg egy kollégája édesapja temetésére kölcsönözte ki. Sőt László fia is ebben érettségizett.

Most alkalmam volt szemügyre venni a nevezetes ruhadarabot és a cipőt. Az öltöny a legfinomabb angol szövetből készült, Gerhardt márkájú, A bélése olyan bordós színű. Máig  ránézésre is különleges eleganciát áraszt, a cipővel kombinálva pedig egy ritka értékes kiállítási tárgy lehet majd a színészmúzeumban.

Bárdy György a nők kedvence volt.  Nem győzte a fotóit küldözgetni a rajongóinak. S László képei voltak a legsikerültebbek, ezt több ezren is őrizhették úgy, hogy nem tudják , ezt a beállást Kerényi László kapta el. 

A sztorival együtt pedig Bárdy  György  és Kerényi László barátsága is bekerül a színház történelem emléktárába..