Törölni vagy nem törölni – időnként rostálok – oda a mobiltelefonok archívuma – névjegyek hegyekben

Állítólag több mint 12 ezer szám van névvel, címmel a mobiltelefonomban. Időnként szelektálok és lementem az adatbázist. A biztonság kedvéért. Ha ugyanis elveszteném igen csak meg lennék lőve. Na, meg annak is mázlija lenne, aki ezt megkaparintaná.

Sok puccos névjegyem van. Még ez az egyszerű, normál papírra másolt a kedvencem.

Ezen kívül óriási halmaz névjegy kártyám van. Őrzöm, rakosgatom, dobozolom ezeket is. S ha csak találomra is, de előveszek egyet, kettőt már is eszembe jutnak azok az arcok, akikkel valaha valamilyen privát vagy üzleti kapcsolatban álltam. S, hogy ne havazzanak be ezek a kortörténeti dokumentumok néhányuktól csak meg kell válnom. Ezek mennek a kukába. Higgyék el, csuda nehéz döntés, amikor a mobilból törölnöm kell egy nevet vagy a kukába hajítok egy névjegyet. Megesik, sajnos már egyre gyakrabban, hogy egy elhunyt barátom, üzleti partnerem nevét kell kirostálni. A szívem szakad meg, ilyenkor mert bennem él az örök igazság miszerint addig élünk, amíg valaki őrzi emlékünket.

Jut eszembe, hogy még a mobiltelefonozás kezdetén tettem egy különös javaslatot Sugár András barátomnak a Westel vezérigazgatójának. Szerettem volna elérni, hogy az örökbecsű emberek számait őrizzük meg valamiképpen. Mint ahogyan az is tervbe lett véve, hogy legalább 10 éves korától mindenki automatikusan kapja meg a mobilszámát. Akár használja akár nem. S ez akár az élete végéig elkísérheti.

Mindenütt ott voltam – ott is ahol nem kellett volna

Akkoriban az én telefonomat egy szám választotta el Hofi Gézától. Erre úgy jöttem rá, hogy egyre sűrűbben hívogattak drága művész úrnak. A legnagyobb magyar nevettető üzenetrögzítőjét többször is meghallgattam. Saját maga jelentkezett be valami óriási dumával.  Utánozhatatlan szöveggel. Akkor gondoltam arra először, hogy a halála után őrizzük meg ezt a hangot, ezt a felvételt. Az utókornak. Hadd lássák a világot jelentő deszkákon kívül is Géza az életben is önmaga. Volt. Különben nekem nincs üzenetrögzítőm a számom mellé. Engem akár már most lehet törölni.

Privát gyűjteményem még azok a nyakba akasztható vagy kitűzők amelyek egy egy komolyabb rendezvényre szólnak. Raktározom ezeket is, hogy majd valamennyi a kukákba végezze a sorsát.