Ezzel kelek ezzel nyugtalankodok  – ahonnan mindent rögzítettek – kinek érdekében állt a felvétel eltüntetése – miért kellett megbilincselni – amikor a fogdaajtó becsapódik

Lassan egy esztendeje lesz, pontosan november hatodikán, hogy két mindenre elszánt miskolci önkormányzati rendész durva módon igazoltatott a nagy posta sarkán. A rendőrségi szembesítéskor vallomásuk szerint csak figyelmeztetni akartak, hogy már hetedik másodperce járó motorral, rossz helyen állok.

S, ha elismerem a szabálysértést, akkor azt a javamra írják, s megúszom egy figyelmeztetéssel. Állítólag csupán egy pedagógiai gyakorlat, kísérleti alanya áldozata voltam. Kellett nekem ragaszkodni az igazamhoz! Megtanultam, örökre , jobb meghunyászkodni azokkal szembe, akik az élet halál urának képzelik magukat.

A főbilincselő – gondolom nem ez volt az első akciója, nagyon rutinosan tette a dolgát. Veszélyben lehetett. Másnap a városi lapban és az összes médiában elbüszkélkedett a hőstettével. Egyébként egy sajnálatos kára is keletkezett – amikor kirúgta a lábaimat, s rám vetette magát elszakadt a nadrágja. Lehet, hogy szűk volt. Mindegy ha kell megvarratom. Szerencsére más baja nem történt, a rendészet még egy igazoló jelentésre se kötelezte. Elvégre a dolgát végezte.

Visszakérdeztem, – a szembesítéskor én a gyanúsított – s, ha töredelmesen bevallom, nagyot hibáztam, amikor félreálltam, hogy a mögöttem kifordulókat kiengedjem akkor mi történt volna. A válasz logikusan hangzott, – csak számukra – kegyesen megbocsájtanak, s figyelmeztetnek. Utána pedig eltépik a szigorú sorszámozású feljelentő lapot (Gondolom már sok ilyet tépkedhettek el merő szórakozásból), amit már teleírtak, de máig se látta senki rajtam kívül.  A frászba, hogy nem tudok a fejükbe látni, kiolvasni a gondolataikat.

Azt hiszem, innentől már mindenki ismeri a történetet, azt a szörnyűséget, amit átéltem, s még az ellenségeimnek se kívánnám. A két huszonéves egyenruhás dalia büszke lehet, hogy egyetlen rúgással terítettek le a földre. Fejemet a kocsim küszöbébe verve.  Gondolom, ahogyan begyakorolták, begyakoroltatták miként kell az idősekkel, a szarzsákot otthon felejtő eb sétáltató nyugdíjasokkal és az engedély nélkül árusító őstermelő nénikékkel elbánni. Megbilincselni. Lehetőleg hátcsavart kézzel, elvégre a hozzám hasonló korú öregek óriási veszélyt, kockázatot jelentenek. Miskolc közbiztonságára. Még meg is szökhettem volna.

Higgyék el, hogy aki még nem volt fogdában, börtönben annak egy életre szóló trauma, amikor rácsapják a vasajtót.  Még sokáig visszhangzik az agyában. Mielőtt a fogdában leltárba vesznek, előtte viszont megszabadítanak a cipőfűzőtől és a nadrágszíjtól, még a zsebedben őrzött gyógyszereidtől is, ne, hogy megmérgezd magad. Ilyenkor csak orvos jelenlétében veheted be az életmentő pirulát. Orvost persze nem hívhatsz. Legfeljebb halottkémet. Ez a rend.

A kijárat jobba sarkában a mobilan forgatható kamera, amit a rendőrök kiérkezésére megbuheráltak. Ez a jogban bűnpártolás, a bizonyítékok eltüntetése is büntetendő.

Sajnos egy esztendeje gyötörnek ezek a rémálmok, s nem is hiszem, hogy életemben már el tudom felejteni azt a kiszolgáltatottságot, tehetetlenséget, amit ilyenkor az ember érez. S mielőtt bárki is valamilyen politika sandaságot vélne, a kulisszák mögött elmondom, hasonló erőszakos cselekmények minden demokráciában megesnek. Amerikától Törökországig… ám a kárörvendőknek üzenem, hogy amíg nem én lettem az áldozat magam is legyintettem az ilyen szörnyűségekre. Nehezen hittem el, hogy ilyen itt is megtörténhet.

Anélkül, hogy folytatnám az egy év alatt történteket – hiába ha akarom, ha nem én már 12 hónapja ezzel kelek ezzel térek nem nyugovóra, hanem nyugtalanságra – bemutatom a mélygarázs kameráját, amely a városgazda tulajdonában van. Nos, a novemberi sajnálatos incidens során a legényeknek egyetlen mentségük maradt a fegyveres támadás kreációja.  Ezért az önkormányzat 40. és 41. számú kamerája azonnal beteget jelentett.  Furcsa nem, egyszerre valami rejtélyes vírus miatt éppen akkor elromlanak.

A tett színhelye – ahol hetes másodperc után már büntettek
Ez az a tárgyalás amelyről kizárták a szakértőt. Elég volt az ellenérdekelt felek egymásnak ellentmondó véleménye. Különben európai normák szerint ha a bíró nem látja a tényeket egyértelműen akkor a terhelt javára dönt. Persze ez inkább olyan lelkiismereti kérdés.
Mióta korlát is van azóta már nem büntetnek. Egyébként a hozzáértők szerint a korlát nem szerepel a KRESZ tiltó kategóriájú jelzései között. Ez miskolci találmány. Lehet, hogy sorompót akartak, de az olcsónak találtatott. Ez meg 300 ezerből kifutotta. Most tessék oda kukkolni, ott a fehér útburkolati jel, jelezve addig állhatnak az autósok. Elég lett volna ezt leradírozni. Igen, ám akkor nekem mint örök elégedetlennek igazam lenne. Teljes joggal.
A kivételezettek. Friss kép, a vezetője nem tudja, hogy itt akár meg is nyüstölhetik mint a cigánysoron…
Honnan vettek kulcsot a kamera átállításához. Én már ezt nem láthattam csak a nagy igyekezetet. Hátrabilincselt kézzel támasztottak a kocsimhoz 200-as vérnyomással.

Persze a városgazda  mélygarázs monitorán meg gyorsan visszanézték mi is történhetett a sarkon.  Hát, tetszik, nem tetszik ott bizony nem egyszerű a törlés még négy napot kellett volna várni ezzel.  Így, hogy a rendőröket a forrónyomosokat megvezessék átállították a kinti kamera látószögét. A rendőrök lementek, s azt tapasztalták, sajnos ott nem láthattak semmit. Ám jó emberek megsúgták, nekem harmadnapra, hogy pénteken délután automatikusan törlődik a felvétel, s a főnökség körmét rágva várja ezt a pillanatot. Ám a rendőrség az ügyészséggel karöltve megelőzte őket.  Lementették a felvételt, ám az is igaz, hogy időközben valaki, valakik a kronológiai naplózást levették a szalagról. Nem tudván, hogy nekem letétben van egy eredeti példányom. Nos, megnéztem – a kamerák szöge ismét a régi állásban.  Ki fogja megfejteni – kinek állt érdekében a videofelvételek eltüntetése, az eseményekről készült film megsemmisítése. Manipulálása.

November hatodikán délután két órakor néma megemlékezést tervezek a tett színhelyén. Minden jóakaratú embert szívesen látok. Magam körül. Bilincset ne tessék hozni. Még olyan műanyagot se amilyen az újabb pornófilmekben használatosak.

S még egy érdekes információ, van egy újszerű miskolci újítás a szabálytalan parkolások megakadályozására. Igaz a KRESZ legközelebbi kiadásában se szerepel, de itt helyben már kísérleteznek. A miskolci posta előtti járdaszakaszon. Ha az idióta autós a járdára mázolt útburkolati jelet útburkolati jelként értelmezi akkor majd fizikai akadályokkal álljuk az útját. Csak azért is. Ezzel kapcsolatban három igazságügyi KRESZ szakértő egybehangzó véleményével is szembe mennek. Ez része a magyaros virtusnak.  Végül majd a hágai bíróság dönt – ha megérem – ez lett az utolsó életcélom.