Megtérült a kár egy része – másodfokú ítélet született a helyi televízió pénzét elsikkasztó férfi ügyében
20 ezres pénz

A Sátoraljaújhelyi Járásbíróság sikkasztás, csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt ítélte 6 év börtönbüntetésre azt a férfit, aki a helyi televízió alkalmazottjaként több mint 90 millió forintot vett ki és költött el annak házipénztárából.
Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a helyi televízió gazdasági előadóként, később pénztárosként foglalkoztatta a vádlottat, aki könnyen hozzáfért a társaság pénzforgalmi számlájához. A férfi 2013. évtől kezdődően többször utalt a televízió számlájáról saját célra, illetve magánbankszámlájára is. Az is előfordult, hogy a sértett bankkártyájával bonyolította le magánvásárlásait, illetve a televízió nevében felvett összegeket nem fizette be annak pénztárába. Azért, hogy mindezeket leplezze eltitkolta, majd meghamisította a pénzintézet által küldött bankszámla kivonatokat. Az elsőfokú bíróság a kiszabott büntetésen túl arról is rendelkezett, hogy a férfi kártérítésként több, mint 90 millió forintot és kamatait köteles visszafizetni a sértett részére.
Az ítélet ellen a vádlott és védője a büntetés enyhítése, míg az ügyész annak súlyosítása érdekében nyújtott be fellebbezést.
A másodfokú bíróság szóbeli indokolásában kifejtette, hogy az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás helyes, lényegi részében helyben is hagyta az elsőfokú bíróság döntését. Ugyanakkor a büntetés mértékének felülbírálata során figyelembe vette, hogy a vádlott már 10 millió forintot visszafizetett a sértettnek az elsikkasztott pénzből. Így a törvényszék – nyomatékos enyhítő körülményként értékelve a vádlott magatartását – 5 év börtönbüntetésre mérsékelte az elsőfokon kiszabott szabadságvesztést.
A törvényszék ítélete jogerős.