A valóság másik oldala – Bartha György kiteregette a jéghegy csúcsait – amiről a Miskolciak még nem tudhattak – mennyit nem kapott a DVTK és a közlekedési vállalat
György

Sok alaptalan kritika érte a miskolci önkormányzat idei költségvetését. Noha minden oldalról, mindenki tudja, tökéletesen tisztában van, hogy miért is kell meghúzni a nadrágszíjat mégis folyamatos támadás éri a jelenlegi városvezetést. Talán azért mert a Velünk a város frakció igyekezett elegánsan kezelni az elődök által okozott gazdasági károk nyilvánossá tételét.  Bár időnként felröppennek bizonyos hírek, de sokak szerint még csak a jéghegy csúcsát láthatjuk.  Bartha György veterán önkormányzati képviselő türelmét veszthette amikor  most kiteregette mindazt amiről csak a közgyűlésen hangzott el, de a tudósításokból szemérmesen kimaradt. Talán csak azért mert esetleg ez személyeskedésbe torkollott volna, s senkinek nem érdeke a helyzet élezése, a feszültség  fokozása. Helyesem gondolják, inkább minden erővel arra érdemes koncentrálni, hogy a szűkösre szabott keretekből mindenre jusson pénz, a miskolci polgárok konform érzete ne csorbuljon, s a közbiztonság, a tömegközlekedés az infrastruktúra fontos elemei még magasabb szinten szolgálják a Miskolciakat.

Bartha György  a következőket írta , 53 milliárd forint a Holding kötelezettségállománya, 10 milliárd forint fölött van a Városháza tartozása. Ezt örököltük az előző Fidesz-es városvezetéstől.
A tegnap elfogadott városi költségvetéssel kapcsolatban a Fidesz-es képviselők felrakták az internetre, hogy a miskolci sportegyesületek mennyivel kevesebb önkormányzati támogatásban részesülnek. Sajnost azt már nem tetté közzé, hogy miért kényszerült erre a lépésre a jelenlegi városvezetés. Persze azt is elfelejtik közölni, hogy a 2010-2019 közötti Fidesz-es városvezetés alatt költségvetési soron tényleg szerepelt a DVTK focicsapatának támogatása, de volt, hogy majd egy évig nem folyósítottak az egyesületnek egy huncut fillért sem. Sok számadattal nem szeretnék terhelni senkit, de a teljes igazság megvilágítása miatt mondanom kell egy párat Az előző Fidesz-es városvezetés 2016-19 között a közlekedési vállalattól megrendelt szolgáltatásért egy forintot sem fizetett. Ez az összeg 4 milliárd forintra rúg. A tegnap elfogadott városi költségvetésben, a Veres Pál polgármester által vezetett önkormányzat az MVK támogatására plusz 1 milliárd forinttal többet adott. Ez azért kellett, hogy az év végén is közlekedjenek a buszok és a villamosok. Ha a fentiekben említett időszakban a Fidesz-es városvezetés teljesítette volna kötelezettségét, amelyet az államháztartási törvény is előír, vagyis minden évben kifizette volna a közlekedési vállalat jogos járandóságát, akkor ez évben azt az 1 milliárd forintot másra, akár sportegyesületek támogatására lehetett volna fordítani.

A most hangoskodó Fidesz-es képviselők 2016-19 között miért nem tiltakoztak, hogy a város nem fizet az MVK-nak? Persze erre a kérdésre választ soha nem fogunk kapni. Ez a helyzet pont olyan, mintha valaki bemegy az üzletbe és leveszi a tejet és a kenyeret a polcról, és fizetés nélkül távozik. Ráadásul azt hiszi, hogy ezt soha nem fogják számon kérni rajta. Egy-két pénzt pocsékló szerződést szeretnék megemlíteni a 2010-19 közötti Fidesz-es időszakból:
– Tapolcafürdő alapkőletétel: 15 millió forint, ehhez a fidesz kampány főnökének kommunikációs díjaként 1,5 millió forint úgy, hogy a városházán mindig is volt sajtóosztály!!!
– Helikopter-bérlés: 3 millió forint (Vajon kinek? Lesz erre valamikor is válasz?)
– Egy 3 perc 30 másodperces magyar nyelvű, és ugyanezen film angol nyelvű változatáért: 15 millió forint (egy pesti cégnek) úgy, hogy Adventkor az új városvezetés közel hasonló időtartamú filmet 60 ezer forintért forgattatott le.
– A Mikom-nál egy pesti cégnek informatikai szolgáltatásra, weblap és led-fal kezelésre 2014-től 89 millió forintot fizettek ki közpénzből. Közben a cégnek volt saját informatikusa és még informatikai szolgáltatást is fizetett a Miskolc Holdingnak.
– Egy magánszemélynek 2013-tól több mint 27 millió forintot fizetek ki csak azért, hogy a nyilvános MTI híreket továbbítsa a Mikom szerkesztőségébe.
– Egy másik cégnek 3,3 millió forint lett kifizetve a soha el nem készült, televízióban használatos sport főcímre.  Mindez kimeríti a hűtlen kezelés összes jogi feltételét.
Ez csak a jéghegy csúcsa a 2010-19 közötti Fidesz-es városvezetés közpénz pazarlásairól. Ettől több és felháborítóbb szerződések is vannak, nagyobb összegekkel.

Milyen jól jönnének ezek a haveroknak kifizetett pénzek most a sportegyesületeknek!
Remélem, hogy a fenti pár sorral meg tudtam mutatni a valóságot – írta Bartha György.