Meg kell húzni a nadrágszíjat, mindenütt – több, mint 7 milliárd forinttal kevesebből gazdálkodhat a város a kormányzati elvonások, a vészhelyzet okozta bevételkiesések, és a védekezés költségei miatt

 

 

 

 

Magyarország kormánya nem sokkal a koronavírus miatti veszélyhelyzet kihirdetése után döntött arról, hogy a védekezés költségeihez való hozzájárulás címén helyi adóbevételeket von el az Önkormányzatoktól, köztük Miskolctól is. Mint minden hazai várost, úgy Miskolcot is nehéz helyzetbe hozták ezek az intézkedések és gazdasági hatások, hiszen ezek miatt súlyos milliárdok hiányoznak a város kasszájából.

 

Miskolc a gépjárműadó elvonása miatt 450 millió forinttól esett el, az idegenforgalmi adó terén 150 milliós, az iparűzési adó terén pedig 2,5 milliárdos mínusszal kell kalkulálni a 2020-as évre. Mindezek összesen 3,1 milliárd forintos bevételkiesést jelentenek a városnak.

 

Mindezen túl a parkolás – szintén kormányzati határozattal történő – ingyenessé tétele miatt várhatóan további 300 millió forinttal kevesebb folyik be az Önkormányzathoz.

 

A turizmus leállása miatt csak a Diósgyőri várnál elmaradt bevételek 100 millió forintot, a fürdők jegybevétel-kiesése további 895 millió forintot, míg a Vadasparknál elmaradó bevételek 84 millió forintot tesznek ki a becslések szerint.

 

A tömegközlekedési eszközökön az utasforgalom 80-90 százalékos visszaesése miatt 900 millió bevételkiesés várható.

 

A kulturális tevékenységet folytató szervezetek saját bevételkiesése 860 millió forintban prognosztizálható, a bérleményszolgáltatással kapcsolatos bevételek pedig (figyelembe véve a várható fizetési nehézségeket is) 400 millió forinttal csökkennek.

 

Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a koronavírus elleni védekezésre a város várhatóan 582 millió forintot kényszerül a miskolciak egészsége védelmében költeni.

 

Az eddig felsorolt tételeket összeadva könnyen kiszámítható, hogy Miskolc városának és intézményeinek, illetve társaságainak az idei költségvetéseikben mindezek miatt összesen 7 milliárd 221 millió forintos bevételcsökkenéssel kell számolniuk.

 

A veszélyhelyzet miatti intézkedések, leállások miatt kieső bevételek – melyet a kormányzati elvonások csak tovább súlyosbítottak – kulcsfontosságúak lennének a város számára, hiszen az önkormányzat javarészt ezekből finanszírozza a város működését.

 

A helyi adóbevételekből – az eredeti tervek szerint – az önkormányzat törvényileg kötelező feladatai közül csak városüzemeltetésre (pl. a közösségi közlekedésre, a csatorna- és vízszolgáltatásokra) 5 milliárd 461 millió 282 ezer forintot, míg csak az egészségügyi, szociális, oktatási és kulturális intézmények működtetésére (pl. óvodafenntartásra és gyermekétkeztetésre) 7 milliárd 147 millió 858 ezer forintot fordított volna.

 

A kormányzati elvonások, az Önkormányzati bevételkiesések, és a vírus elleni védekezés költségei miatt azonban a Város költségvetését újra kell tervezni. Már most látszik, a fenti feladatok biztonságos, megfelelő színvonalú ellátására fordítható önkormányzati forrásokat csökkenteni kell.

 

Az adóbevételek elvonása, kiesése miatt az ebből finanszírozott feladatokra is kevesebb jut majd.

 

Mindezek ellenére, bármilyen nehéz is, a megfelelő szakembergárda meglétének és a folyamatos, megfeszített munkának köszönhetően Miskolc város vezetése a gazdasági nehézségek és bevételkiesések, valamint a védekezés miatti többletkiadások ellenére is képes biztosítani Miskolc megfelelő színvonalú működését, bízva abban, hogy újabb kormányzati elvonások már nem nehezítik majd a munkát és a miskolci gazdaság veszélyhelyzet utáni újraindítását.