Vírusírás 8. – hétköznapi hősöket keresnek – Fónagy Pista ma is jelentkezik –  itt Putnok

Vírusírás (8)

 

A másik oldal.

Előző írásomban keményen megdorgáltam az időseket már-már megalázó módon bántó megnyilvánulások alanyait. Igazságért kiállt – ezért szólni kell arról is -, hogy a fiatalok túlnyomó többsége nem azonosul az általam ostorozott magatartással.

Sőt! Olyan empátia, aggódás és segítőkészség övezi az élemedett korú embereket, amiről eddig ugyan tudtunk, de soha nem éreztük ennyire erősen és ennyire őszintének. Lányok és fiúk ezrei, tízezrei sorakoztak fel a jó oldalon, vagyis átvállalják nemcsak a szüleik, nagyszüleik terheit és gondozását, de kollektíven támogatják a szociális dolgozók munkáját is.

Városunkban is megmozdult az ifjúság. Koós-Rédai Nikolett állt a helyi nyilvánosság elé, s ahogy fogalmazott: ifjú önkéntesekből álló csoportokat hoznak létre és olyan hétköznapi hősöket keresnek, akik segítik ezekben a nehéz időkben az öreg, egyedülálló, magukról csak nehezen gondoskodni tudó embereket. Bravó! Megnyugtató!

A város vezetése is példát mutatott. A polgármester és a testület tagjai önkéntes felajánlással anyagilag támogatják a vírus okozta rendkívüli helyzet Punokon is jelentkező problémáinak megoldását. Bravó! Követendő!

Az Európai Unió rendkívüli intézkedésekkel segíti országunkat, s remélhetőleg ebből a gömöri főváros kasszájába is lecsurog annyi, amennyiből könnyíteni lehet a rászorulók helyzetén.

Keressük kollektíven a segítség lehetséges módjait és terepeit, mert a neheze csak ezután jön. Ha valaha szükség volt városi összefogásra, együttgondolkodásra és közös cselekvésre, akkor most igen! Ma megvetendő minden széthúzás és különcködés! A következő hetekben megmutatkozik majd, hogy milyen közösség vagyunk, milyen jelzők illetik az itt élőket.

S hogy ne csak a szám járjon, s ne csak a toll sercegjen a papíron, a feleségemmel azt javasoljuk a Putnok Városért Egyesület alapító tagjaiként, hogy az ez évi jótékonysági rendezvény teljes bevételét ne a Péczeli park bővítésére fordítsák, hanem a vírusjárvány okozta legsürgetőbb helyi gondok orvoslására. Biztosak vagyunk abban, hogy az egyesület tagsága ezzel egyetért.