Folytatódnak a növényvédelmi munkák Miskolc közterületein
permetezés

 

 

A hőmérséklet emelkedésével Miskolcon is megjelentek a rovarkártevők, a vadgesztenyefáknál az aknázómolyok, a platánfák estében pedig a csipkéző poloskák.

A város közterületein lévő díszfák – vadgesztenye és platán fák – növényvédelme a tavasz beköszöntével kezdődött meg. Április közepétől biológus szakember bevonásával folyamatosan megfigyelésre került a kártevők jelenléte, mozgása és száma.

A felmérések eredményei alapján májusban szükséges volt az első növényvédelmi permetezés elvégzése. A munkálatok 1386 db vadgesztenyefát és 530 db platán fát érintettek, megfelelő védelmet nyújtva a rovarkártevők és gombabetegségek ellen.

Szintén májusban a Lillafüredi függőkert teraszain, valamint az Erzsébet téren lévő buxus, puszpáng növényállományban ismét megjelent a selyemfényű puszpángmoly. A rovarkártevőknek a puszpáng az egyetlen tápnövénye, így a hernyók rövid idő alatt nagy károkat tudnak okozni. A növények védelmét három alkalommal elvégzett permetezéssel sikerült biztosítani.

A rovarkártevők rajzását figyelve, megkezdődött a díszfák második növényvédelmi permetezése. A felhasznált készítmények emberre és melegvérű állatokra veszélyt nem jelentenek, gépjárművekben, utcabútorzatban a permetszer károsodást nem okoz.

A belvárosban a Városháztér és az Ady Endre út közötti közterületen, a Széchenyi utcai közökben található fák növényvédelmi permetezése indokolttá vált a megjelent rovarkártevők és gombabetegségek miatt.  Ezért július 1-3. között, éjfél és reggel 6 óra között, 158 db fa permetezése kezdődik meg. A közterületen történő munkavégzés zajhatása miatt a lakosság megértését a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.