Idegen élősködők inváziója – ismeretlen bogarak, rovarok a láthatáron – s, ha még magokat is rendelünk
poloska

Egyre több az Európában idáig ismeretlen bogár és rovar. S ez nem csak az erőteljes éghajlati változásnak a következménye. A címképen látható bogarat most fedezték fel Prágában. A trópusokról és az Ázsiából behurcolt rovarok élvezik az itteni kellemesebb éghajlatot, klímát és a fagymentes telek biztosítják számukra a túlélést. A hangyákkal való együttélésünk sem örömteljes, de megjelenésük, rajban való feltűnésük tökéletes időjárás előre jelzés.  Ha csoportosulnak nagyobb esőzésekre számíthatunk. A kertünkben már nemcsak sün, vakond kóricál, de egyre több az ijesztően nagy szarvasbogár. Figyelem – védett, nem véletlenül, évtizedek óta nem találkoztam velük – nem szabad pusztítani, legalább ötven ezer forint az eszmei értéke. Igaz, még egyetlen ilyen bogár se jelentett fel senkit.

Az igazi veszélyt a külföldről behozott élősködök, rovarok jelentik.  Afrikából és Ázsiából és az óceánon túl óriási mennyiségű élelmiszer áramlik a kontinensre.  A gyümölcs között, a ládás csomagolásban már nem egyszer találtak skorpiót is. Élő állapotban. Még a hűtést is bírta. Nem véletlenül, valamikor a banánt éretlenül importáltuk, s csak kéthetes fertőtlenítő karantén után kerülhetett ki a raktárból az üzletekbe. Ma már nincs ennyi időnk kivárni ezt.

S ne feledjük, hogy tele van a web piac különleges növények magjaival. Óriás paradicsomok, hatalmas soha nem látott különleges, egzotikus gyümölcsök képeivel. Ingyen – csak a postai költséget kell állnunk – s küldik a magokat. Amik aztán vagy kikelnek, vagy nem. Időnként magam is majdnem elcsábulok, s rendelnék.  Hiszen milyen büszkén mutogatnám a kertünkben, fürtökben logó baracknyi nagyságú ribizlit és még sok egyéb finomságot. Állítólag ezeknek a termései is képesek olyan rovarokat vonzani a kontinensre, amelyeknek nincsenek természetes ellenségei. Viszont óriási kárt okozhatnak a hazai mezőgazdaságban.