Jön a szantovideo – amikor még kisiparos is voltam – a Popsarok lementette a régi Miskolci filmjeimet – mindjárt beköszönt a múlt

Aligha gondolnák, hogy az első miskolci videóstudió az enyém volt. Természetesen VHS rendszerben dolgoztam, kezdetben egy Saba kamerával majd később már JVC-re is futotta.

Nagyon amatőrként kezdtem mígnem eljutottam odáig, hogy a Budapesti Műszaki Egyetemen megszerezzem az operatőri, a dokumentumfilmes diplomát. Miskolcról ketten jártunk erre a szakra, Kerényi László barátommal elsőként sajátítottuk el ezt a csodálatos szakmát, hivatást. Az első esküvői videokészítő kisiparos is én voltam a régióban. Szezonban sosem volt egy szabad hétvégém egyik esketésről a másikra futottam, de megérte. Egyáltalán nem volt konkurrenciám a nyolcvanas évek elején. Elég fárasztó volt, hogy mindenütt megkövetelték a mennyasszony tánc rögzítését. Sőt arra is ügyelnem kellett, hogy kitünjön ki mennyit tesz a lavórba. Rengeteg szép , kellemes és nem éppen szívderítő élményt szerezhettem ezen a téren. Jut eszembe egyetlen egyszer , valahol a Gyula utca környékén egy családi házas felvétel közben kitört a balhé a frissen házasodott pár között. Olyan cirkusz lett, hogy még a kazettát se vették át. Máig is őrzöm.  Volt egy hasonló eset a palotaszállóban is. Ott valaki gázsprayyel fújta be a táncolókat. Innentől emeletről emeletre ment az üldözéses garázdaság.  Ha ez meg volna valakinél óriási alakítást láthatnának.

Természetesen ezenkivül sok cégnek és a rendőrségnek is dolgoztam. Az utóbbi olyan társadalmi meló volt. Egyetlen felvevőjük se volt így nonstop mentem felvenni a karambolokat. Itt sok megrázó képsort rögzítettem, őszintén szólva nehéz volt megszokni az elhunytak látványát. Viszont izgalmas volt amikor egy szirénázó rendőrkocsiból robogtunk városszerte – s a feladat az volt, hogy felmérjük az autósok reagálóképességét.

Sok volt a vak és süket mazsola.  Hiába szirénáztunk, villogtunk a vezetők zöme le se szarta. A mentősöknél ugyanez még szomorúbb tragikusabb volt a teszt.

Nos, első sorban azért mesélek ennyit, hogy elmondjam , Erdős Attila, a Popsarok tulajdonosa elmentette ezeket a régi filmjeimet. Miskolcról és sok más egyéb eseményről. Hamarosan szép komotósan itt megosztom. Tessék ezeken csámcsogni, szörnyűlködni, ámulni. Persze ne felejtsék, ma már a leggagyib mobillal is ezeknél jobb felvételeket tudnék készíteni. Még én is.