ujkelet.live

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti normalizációs egyezményt követően, Dubaj és Abu-Dzabi számos szállodája előre jelezte, hogy ezentúl kóser étlapot is felvesz a kínálatába.

A két ország közötti normalizáció és a diplomáciai kapcsolatok felvételének megfelelően tárgyalások folynak az Emirátusok és Izrael közötti közvetlen légijáratok indításáról valamint a várhatóan januártól életbe lépő lakossági és üzleti vízumegyezményről.

Az Egyesült Arab Emirségek területén a speciális kósersági előírásoknak megfelelő ételek biztosítása érdekében a Habtoor Hospitality csoport együttműködve az Elli’s Kosher Kitchen-nel áll a vendégek rendelkezésére olyan szállodákban, mint a Hilton Dubai, a V Hotel, a Habtoor Palace Dubai, az LXR Hotel and Resorts, a Habtoor Grand Resort, az Autograph Collection LLC, a Metropolitan Hotel és a Habtoor Polo Resort.

A kóser éttermek működtetésének “fő kihívása az összetevők megszerzése”, mellett olyan speciális high-technológiát alkalmaznak, mint a rabbi jóvoltából távkapcsolóval működtethető sütők valamint a kamerákkal történő ellenőrzés- nyilatkozta CNA hírügynökségnek Fabien Fayolle, Dubaj első kóser étterme, az Armani / Kaf séfje.

“Azért nyitottuk meg ezt az éttermet, hogy ötcsillagos élményt nyújtsunk zsidók számára vagy bárkinek, aki kóser ételeket szeretne kipróbálni. Semmi értelme nem volt a „házi jellegű” ételek ajánlatának, ennél sokkal magasabb színvonalú élményt szerettünk volna nyújtani“.

A kóser étkezési szolgáltatások alapfeltétele a kóser konyhák berendezése mellett a személyzet képzésével és a megfelelő alap élelmiszerek beszerzésével kezdődik. Fayolle elmondása szerint már hónapokkal ezelőtt elkezdték a munkatársak toborzását és betanítását.

“A fő kihívás az alapanyagok beszerzése lesz”, amíg a helyi beszállítók nem állnak rá az Egyesült Arab Emírségek új piacának kiszolgálására – mondta az ötcsillagos árfekvésű, mostmár kóser nemzetközi menüjéről is híres dubaji luxusszálloda séfje.

Az Armani / Kaf kósersági pecsétjét igazoló Levi Duchman rabbi elmondása szerint a fejlett hitech technológia és annak ellenére, hogy a helyi muszlim szokásoknak megfelelő halal hagyomány miatt relatív könnyebb a kóser szabályok elmagyarázása és megtanítása a személyzetnek, “hosszú út áll előttünk”.

A Egyesült Arab Emírségek kis zsidó közösségének elnöke tulajdonában levő Elli’s Kosher Kitchen, volt a felelős az izraeli újságíróknak és az Egyesült Államok delegációja néhány tagjának a közelmúltban felszolgált ételért.

Az emirátusokbeli kóser konyha úttörője Elli Kriel, azzal szembesült nyolc évvel ezelőtt, amikor Dél-Afrikából Dubajba költözött, hogy legelőször kóser alapanyagokat kell találnia saját otthoni konyhájához is.

Vállalkozása 2018 novemberében indult, amikor felkérték, hogy biztosítson ételt a rabbiknak, akik vallásközi találkozón vettek részt a fővárosban, Abu-Dzabiban.

“Attól kezdve terjedtek a hírek, és egyre több felkérést kaptam – mondta Kriel, de “az import csatornák csak most kezdenek kiépülni” – tette hozzá.

“Az Egyesült Arab Emírségekben a kóser konyha üzemeltetésének kihívása, hogy nagy a kereslet a normalizációs megállapodást követően, de az ipar nem igazán van erre felkészülve és nagyon nehéz sok terméket beszerezni, különösen a húsokat és a sajtokat”.

“Ami pedig a konyha tényleges megnyitását illeti, ahhoz rabbit is kell hoznod magaddal, és itt nincs sok, ezért találni kellett valakit konkrétan erre a feladatra” – mesélt Elli a rabbiról, aki főállásban a konyháját is felügyeli.

Izrael és az Emirátusok közötti normalizáció felvétele után felgyorsultak az események és két nappal az egyezmény washingtoni aláírása után a dubaji székhelyű Emirates Airlines nyilvánosságra hozta kóser étlapjának tervét Ross Kriel – Elli férje tulajdonában lévő céggel együttműködve.

A Közel-Kelet legnagyobb légitársasága nemzetközi járatain korábban thaiföldi beszállítókat kért fel a kóser ételek szállítására. Januártól az Egyesült Arab Emírségek egyik külön létesítményében fogják előállítani a kóser ételeket, amely várhatóan a közvetlen járatok felavatása előtt már üzemelni fog.