A miskolciak bérrendezését kezdeményezi a Velünk a Város frakciója

 

 

 

Jakab Péter országgyűlési és Badány Lajos önkormányzati képviselők csütörtökön tartott közös sajtótájékoztatójukon a miskolciak bérrendezésére tett javaslatukról tájékoztatták a média munkatársait.

 

Badány Lajos a felterjesztés előzményeként elmondta, hogy a Velünk a Város frakció jobbikos frakciócsoportja önálló indítványt nyújtott be még a város augusztusi közgyűlésére. Ennek célja, hogy Miskolc törvénymódosító javaslattal éljen a kormányzatnál a regionálisan kialakult bérkülönbségek kiegyenlítése érdekében.

Előterjesztése indoklásában elmondta, az állam többségi tulajdonában lévő vállalatok hátrányosan különböztetik meg a miskolciakat, amikor ugyanazért a munkáért alacsonyabb munkabért fizetnek városunk munkavállalóinak, mint pl. a Győrben élőknek. Véleménye szerint az ország egyes régiói közötti különbségek csökkentése csak akkor valósulhat meg, ha sikerül a keleti megyékben élők munkabérét felzárkóztatni a nyugati országrészben dolgozók jövedelmi szintjéhez. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ez a jövedelmi különbség évről évre nő. „Amíg 2019. elején egy borsodi munkás átlagosan 112 ezer forinttal keresett kevesebbet egy budapestinél, addig 2020. első félévében ez a különbség már 126 ezret is meghaladja” – ismertette az adatokat. A miskolci képviselő hangsúlyozta, ebben a helyzetben kulcsfontosságúnak tartja az állami példamutatást, első lépésként szükségesnek látja az állam többségi tulajdonában levő vállalatoknál kötelező jelleggel véghezvinni a bérrendezést.

 

Közgyűlési előterjesztésében javaslatot tett a Munka Törvénykönyvének kiegészítésére, a következők szerint:

 

„Az állam többségi tulajdonában lévő gazdálkodó szervezetek esetében a munkaerő-piaci viszonyok figyelembevétele nem eredményezheti azt, hogy ugyanazért a munkáért az azonos munkakört ellátó munkavállalók tekintetében eltérő munkabér kerüljön megállapításra az ország különböző régióiban.”

 

A Velünk a Város önkormányzati képviselője üdvözölte azt, hogy frakciójuk támogatta az előterjesztést, ezzel is megerősítve azt, hogy végre olyan városvezetése van Miskolcnak, amely tarthatatlannak ítéli meg a kialakult helyzetet, célul tűzte ki a térségünket sújtó bérszakadék csökkentését. Ez biztosítja a miskolci munkaerő megbecsülését, a város lakosságának megtartását, a helyben lakó emberek életminőségének javítását.

 

A felterjesztésről szóló levelet megküldték az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, ahol folyamatban van az elbírálása – zárta tájékoztatóját Badány.

 

Jakab Péter országgyűlési képviselő megerősítette, hogy írásbeli kérdést tett fel a kormánynak arról, hajlandó-e támogatni a miskolci önkormányzat kérését? Akarja-e  érdemben segíteni a bérek felzárkóztatását ott, ahol a bérszínvonal elmarad nemcsak a fővárositól, de még az országos átlagtól is.

„A kormány érdemi válaszadás helyett tagadásba és hazugságba menekült”- foglalta össze ezzel kapcsolatos tapasztalatait. Elmondása szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára mindenekelőtt letagadta, hogy jelentősek lennének a bérkülönbségek az egyes országrészek között, majd azt állította, hogy az elmúlt években minden megyében, így Borsodban is nagymértékben emelkedtek a bérek, még a legszegényebbek között is.

Jakab felidézte, hogy az államtitkár szerint nem kell tennie semmit az ügyben a kétharmados kormánynak, mivel a piaci viszonyokra nincs közvetlen ráhatása. Túl azon, hogy a felterjesztés az állam többségi tulajdonában levő gazdálkodó szervezetekre – tehát nem a versenypiaci szereplőkre – vonatkozik, a képviselő emlékeztetett arra, hogy a kormány az elmúlt 10 évben mást sem tett, mint beavatkozott a piaci viszonyokba az állami szintre emelt korrupcióval. „Most meg kéne fordítani az irányt. Nem elvenni kell a néptől, hanem adni!” – hangsúlyozta. Ráadásul van is miből. Orbán Viktor épp most készül megvétózni azt az uniós mentőcsomagot, amely 2500 milliárd vissza nem térítendő támogatást adna Magyarországnak, feltéve, hogy Magyarország garantálja azt, hogy ezt a pénzt eljuttatja az érintettekhez. A miniszterelnök viszont szemlátomást úgy gondolja, ha nem lehet ez a pénz az övé, akkor inkább ne legyen senkié – fogalmazott Jakab.

A jobbikos honatya szemléltette a miskolciak számára, mekkora, összegről van szó. „Ha ezt az összeget nem a kormány, hanem az önkormányzatok kapnák, akkor Miskolcnak nagyjából 40 milliárd forint plusz bevétele lenne, ami azt jelenti, hogy minden miskolcinak, az aggastyántól a csecsemőig 250 ezer forint jutna.” Ebből a pénzből már lehetne válságot kezelni, gazdaságot élénkíteni, béreket emelni. Ezt a pénzt veszi el a vétóval a miskolciaktól a Fidesz” – jelentette ki a Jobbik elnöke. Végezetül felszólította a Fidesz miskolci országgyűlési képviselőit, ne hallgassanak, hanem tiltakozzanak Orbán ámokfutása ellen, mivel ez a pénz jár a magyaroknak és a miskolciaknak.

„Tehát a kormány döntsön a miskolciak bérfelzárkóztatásáról. A pénz megvan hozzá, csak nem kell megvétózni és ellopni” – összegezte álláspontját Jakab.