Takarítás előtt a miskolci zsinagógában – mikor lesz látogatható , erről beszélgetünk majd a gondnokkal – ime Kerényi László képei

A háborút mondhatom, a miskolci Kazinczy utcai zsinagóga épségben vészelte át. Bár az utóbbi évtizedekben többször is felújították, külsőleg, de belülről már nem futotta a szűkös keretből. Nos, amikor megépült a Hősök téri mélygarázs,  a környék mindkét temploma megdőlt. A minorita katolikus és a zsinagóga alapja alá is beszüremlett a szomszédos patak betoncsőbe zárt vize. Nemrégiben,  amikor az alapokat erősítették meg, mert a lépcsőház omladozni, repedezni kezdett elhordták a zsinagóga padozatát. Sajnos a szakszerűtlen tárolás a bogaras rovaros, gombás padozattal való raktározás komoly károkat okozott mindebben.

A képek magukért beszélnek. Nos ez volt a múlt – időközben Szekeres Béla a gondnokság vezetője látványos takarítást, szelektálását végzett. Hamarosan ezeket a fotókat is megjelentetem. Sőt azt is tervezem, hogy Bélával elbeszélgettünk hogyan is zajlott le ez a nagytakarítás és megkérdezzük lehetséges e a jövőben a zsinagóga látogatása? Addig is nézzék meg a Kewrényi László készítette fotókat, amelyek a nagytakarítás előtti állapotokat rögzítette.